Italia are ochii fixați duminică pe Emilia-Romagna, o regiune bogată din nordul țării al cărei vot are valoarea unui test național, coaliția fragilă de guvernare temându-se că o victorie a extremei drepte în acest bastion al stângii ar putea da jos guvernul, potrivit AFP.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Reprezentanții majorității formate din Partidul Democrat (PD, stânga) și Miscarea 5 Stele (M5S) susțin că indiferent de rezultat, alegerile din această provincie nu vor avea niciun impact asupra guvernului, dar șeful Ligii Matteo Salvini a avertizat că dacă partidul său va câștiga în Emilia-Romagna, va cere alegeri legislative anticipate luni.

Cu sondajele care arată că Liga conduce în intențiile de vot cu 30%, Salvini speră că o revenire a italienilor la urne va fi sinonimă pentru el cu recâștigarea puterii.

Partida alegerilor regionale din Emilia-Romagna, o regiune "roșie" dezechilibrată acum de asediul Ligii lui Matteo Salvini, a ajuns astăzi la final. Lupta dintre candidatul Partidului Democrat, Stefano Bonaccini și adversarul de la Liga Nordului, Lucia Borgonzoni, încrâncenaţi într-un duel la sânge, dă emoţii atât guvernului, cât şi partidelor de stânga. De remarcat în chat-urile dintre susținătorii Sardinelor și cei ai lui Bonaccini, mesajele care împing spre votul separat, trimise mai ales de electoratul grilin: „Votați M5S, dar puneți apoi o cruce şi pe Bonaccini, pentru a opri Liga” este rugămintea alegătorilor pentru a opri marșul suveranist în țară.

De asemenea, stânga este amenințată duminică de o înfrângere într-o altă regiune, Calabria (sud), fief tradițional pe care îl deține, dar unde este favorit candidatul de centru-dreapta (Forza Italia), susținut de extrema dreaptă.