Israelul i-a autorizat duminică pe cetăţenii săi să efectueze vizite în Arabia Saudită, dar numai pentru călătorii religioase ori de afaceri, decizie ce poate fi un semn al apropierii dintre cele două puteri regionale care au ca adversar comun Iranul, consemnează AFP, citată de Agerpres.

Steag IsraelFoto: Flickr/ Ted Eytan

Israelienii, atât evrei cât şi arabi, puteau până în prezent să efectueze astfel de călătorii în Arabia Saudită doar dacă tranzitau o ţară terţă, precum Egiptul sau Iordania.

Israelul nu are relaţii diplomatice cu Arabia Saudită, dar în ultima vreme au existat contacte între cele două ţări, guvernul israelian iniţiind o apropiere şi faţă de alte state din Golf, precum Emiratele Arabe Unite, unde oficiali israelieni au efectuat vizite oficiale sau pentru competiţii sportive.

Acestea sunt „mici etape de normalizare, nu o normalizare completă” a relaţiilor, apreciază Yoel Guzansky, fost director al secţiei „state din Golf” în Consiliul naţional de securitate israelian.

Statele arabe au făcut dintotdeauna din soluţionarea problemei palestiniene o condiţie pentru normalizarea relaţiilor cu statul evreu. În schimb, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi membri ai administraţiei americane aliaţi ai Israelului susţin o abordare diferită, conform căreia mai întâi o normalizare a relaţiilor acestei ţări cu lumea arabă ar putea contribui la un acord de pace cu palestinienii.

Potrivit dispoziţiei semnate de ministrul israelian de interne Arié Dery, cetăţenii israelieni care doresc să călătorească în regatul saudit pentru vizite „religioase în timpul (pelerinajelor) Hajj şi Omra” sau „pentru a participa la reuniuni de afaceri ori de căutare de investiţii” vor putea efectua astfel de călătorii pentru perioade de cel mult 90 de zile, dar vor trebui ca în prealabil să-şi „organizeze intrarea” în Arabia Saudită şi să deţină o invitaţie din partea unei instituţii guvernamentale a acestei ţări.