Palestinienii iau în calcul retragerea din Acordurile de la Oslo, care stabilesc în prezent cadrul relațiilor dintre Israel și Autoritatea Palestiniană, dacă președintele american Donald Trump anunță planul său de pace pentru Orientul Mijlociu, au indicat oficiali palestinieni pentru AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Dacă Trump anunță planul său pentru pace în conflictul israeliano-palestinian, care ar urma să fie făcut public până marți, Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) își rezervă dreptul de a se „retrage din Acordul Interimar”, convenit în urma negocierilor de la Oslo, a declarat pentru AFP Saeb Erekat, secretar general al OEP.

„Acest plan va transforma ocupația temporară în ocupație permanentă”, a adăugat el.

Conform acordului interimar denumit „Oslo II”, încheiat în septembrie 1995 între OEP şi Israel, Cisiordania a fost împărţită în trei zone, și anume zona A - sub control civil şi de securitate palestinian, zona B - sub control civil palestinian şi de securitate israelian şi zona C - sub control civil şi de securitate israelian. Acest acord interimar a avut iniţial termen de aplicare până în anul 1999, dar a fost de atunci prelungit tacit de cele două părţi.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat joi că planul său de pace, a cărui prezentare a fost întârziată în mod repetat, va fi dezvăluit până marţi, ziua în care urmează să se întâlnească cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă.

„Sper că suntem în pragul unui moment istoric pentru statul nostru”, a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat despre planul american privind procesul de pace isrealiano-palestinian.

De la venirea lui la Casa Albă, președintele Trump s-a arătat un susținător fervent al Israelului, transferând, de exemplu, ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, repunând astfel în discuție un consens internațional privind această chestiune sensibilă.

De asemenea, el a tăiat ajutoare americane pentru palestinieni în valoare de 500 de milioane de dolari.

Drept reacție, Autoritatea Palestiniană prezidată de Mahmoud Abbas a înghețat contactele cu Casa Albă în urma mutării ambasadei americane și a anunțat că va refuza să se implice într-un proces de pace atâta timp cât Statele Unite nu revin asupra deciziei privind Ierusalimul.