Premierul olandez a prezentat duminică pentru prima oară scuze, în numele guvernului, pentru persecutarea evreilor în Olanda în al Doilea Război Mondial, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Acum, când ultimii supraviețuitori sunt încă printre noi, îmi prezint astăzi scuze în numele guvernului pentru acțiunile autorizate la acea epocă", a declarat Mark Rutte.

Declarațiile au fost făcut în cadrul unui omagiu național în memoria victimelor Shoahului, cu o zi înainte de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de exterminare Auschwitz de către Armata Roșie, în 27 ianuarie 1945.

Este pentru prima oară când guvernul își prezintă scuze pentru persecutarea evreilor în Olanda și deportarea masivă spre lagărele morții. Din cei 140.000 de evrei pe care îi avea țara, 102.000 nu au supraviețuit.

Chestiunea a fost ridicată în 2012 de unii lideri politici, dar Rutte, care era premier și atunci, a apreciat că nu există suficiente informații legate de acțiunile guvernului de atunci, nici o "susținere destul de largă" pentru a justifica scuze oficiale.

În 2000, premierul de atunci, Wim Kok, își ceruse scuze pentru "primirea glacială" rezervată celor care au scăpat din lagăre și au revenit în Olanda, țară ocupată de germani din 1940 până în 1945.

"Instituțiile noastre guvernamentale nu au acționat în calitate de apărători ai justiției și securității", a spus duminică Rutte, adăugând că "prea mulți funcționari olandezi au executat ordinele ocupantului".

"75 de ani după Auschwitz, antisemitismul este în continuare printre noi. Exact de aceea trebuie să recunoaștem deplin ce s-a întâmplat atunci și să o spunem cu voce tare", a mai spus el.