Partidul de guvernământ din Turcia a demarat a doua tentativă de introducere a unei legi ce acordă amnistie violatorilor dacă se căsătoresc cu victimele lor, scrie Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Propunerea vine la patru ani după ce un proiect legislativ similar a stârnit indignare în țară și la nivel internațional.

Legea, dezbătută în primă lectură în parlament pe 16 ianuarie, prevede suspendarea sentințelor pentru infracțiunile de sex cu minori dacă cele două părți se căsătoresc, iar diferența de vârstă dintre ei nu e mai mare de 10 ani.

Partidele de opoziție și organizațiile pentru drepturile femeilor spun că proiectul practic legitimează căsătoria copiilor și sexul cu minori, în condițiile în care în Turcia vârsta de consimțământ este de 18 ani.

Partidul președintelui Tayyip Erdogan, AKP, susține că propunerea este menită să rezolve problema căsătoriilor copiilor din Turcia.

Fidan Atalesim, secretar la organizația We Will Stop Femicide afirmă, însă, că proiectul de lege este o încercare a guvernului de a șterge dovezile privind crescânda epidemie de violență contra fetelor și femeilor.