SUA deschid noi fronturi ale conflictului comercial, în Europa și Marea Britanie

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 26 ianuarie 2020, 14:34 Actualitate | Internaţional


Donald Trump
Foto: Captura YouTube
Odată cu semnarea „fazei 1” din acordul comercial dintre China și Statele Unite, dar și după finalizarea înțelegerii SUA-Mexic-Canada, echipa comercială a lui Donald Trump își îndreaptă atenția asupra unui acord cu Marea Britanie post-Brexit, precum și asupra disputelor cu UE și cele privind OMC, notează Mediafax.

Ideea că frontul comercial american traversează Atlanticul este susținută de prestația președintelui Donald Trump de la Forumul Economic Mondial de la Davos, care tocmai s-a încheiat, unde a evidențiat relațiile încordate cu UE. Trump spune că blocul european este „foarte greu de abordat” și a „profitat” de SUA, dar a spus că UE nu „are de ales” decât să încheie un acord.

Dar, în afară de discuțiile complicate dintre Oficiul Reprezentantului Comerțului al Statelor Unite, UE și OMC, mulți investitori se așteaptă ca SUA să acorde prioritate discuțiilor bilaterale cu U.K.

Putem fi tentați să credem că SUA și Regatul Unit ar putea ajunge rapid la un acord cuprinzător, spre deosebire de perioada îndelungată de dezbateri aprinse și represalii tarifare din relația cu China. Cele două națiuni și-au apărat zeci de ani interesele reciproce, de-a lungul teatrelor militare din Orientul Mijlociu sau printr-un dialog comercial generos.

Dar oficialii comerciali din ambele părți încep să avertizeze că pot exista câteva obstacole care să împiedice Londra și Washingtonul să se înțeleagă.

Discuțiile formale dintre Londra și Washington nu pot începe decât după ce Marea Britanie va părăsi UE, la sfârșitul acestei luni, dar unele dintre temele de discuție sunt deja clare. Și, probabil, nu există o barieră mai mare în calea unui acord facil între Londra și Washington decât insistența negociatorilor americani în privința accesului sporit la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (National Health Service - NHS).

Considerat o bijuterie a coroanei, NHS deține un loc de maximă importanță atât pentru conservatori cât și petru laburiști. Deși premierul Boris Johnson a spus în repetate rânduri că NHS „nu ​​este de vânzare”, președintele Trump comenta anul trecut că serviciul va face parte dintr-un acord „magnific”, iscând temeri în Marea Britanie. Supărările priveau permisiunile acordate unor companii farmaceutice din afara sistemului la contractele de îngrijire a sănătății, de unde o reducere a lichidităților și profitului.

Un al doilea obstacol în calea unei înțelegeri între Statele Unite ale Americii și Regatul Unit este angajamentul britanicilor pentru standardele UE de siguranță alimentară.

Unele dintre regulile UE cele mai populare în rândul politicienilor britanici sunt cele referitoare la siguranța alimentelor. Marea Britanie a promis că va rezista solicitărilor americane privind vânzarea de produse agricole, după ce ani de zile UE a blocat importul carne de vită și de pui tratate cu hormoni din SUA, spălate cu apă clorurată pentru a ucide bacteriile.

Și, în timp ce carnea tratată cu clor este considerată sigură de guvernul Statelor Unite, mulți oficiali britanici cred altceva. Secretarul pentru mediu Theresa Villiers a declarat, de exemplu, la începutul acestei luni, la BBC, că „există bariere legale pentru importuri, iar acestea vor fi menținute.”

Acest lucru poate reprezenta o problemă pentru reprezentantul comercial american Robert Lighthizer, care va reprezenta atât unul dintre cei mai mari exportatori din lume de mărfuri agricole cât și un președinte care dorește să încheie un alt acord înainte de alegerile din 2020.

Pentru Lighthizer, Congres și Trump, un acord cuprinzător cu britanicii, lipsit de „fazele” care se discută cu China, ar fi binevenit atât din punct de vedere logistic, cât și pentru imagine. În urma victoriei electorale a lui Johnson de luna trecută, Trump și-a exprimat speranța pentru un acord „masiv”.

"Marea Britanie și Statele Unite vor fi acum libere să încheie un nou acord comercial masiv după Brexit", a spus Trump. „Această tranzacție are potențialul de a fi mult mai mare și mai profitabil decât orice altă tranzacție care ar putea fi încheiată cu UE”.

Standardele de siguranță alimentară impuse de UE sunt evidente în datele recente ale exporturilor din Statele Unite ale Americii spre Marea Britanie, care a fost cea de-a cincea cea mai mare piață de export a mărfurilor americane în 2018.

Exporturile de bunuri americane în Regatul Unit, în 2018, au fost de 66,3 miliarde dolari, cu avioanele (12 miliarde dolari) și metalele prețioase (8,5 miliarde dolari) în prim plan. Exporturile totale de produselor agricole ale Statele Unite ale Americii au fost de doar 2 miliarde de dolari, cu 261 milioane dolari pentru vin și bere, 197 de milioane pentru nuci și 109 milioane de dolari pentru soia.

Pe de altă parte, discuțiile americane cu UE nu au găsit nici o finalitate. Călătoria recentă a lui Trump la Davos a arătat stilul caracteristic de negociere al președintelui. Inițial președintele a remarcat discuția favorabilă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar a trecut rapid la amenințări cu perceperea unor taxe vamale uriașe pe mașinile europene.

Trump spune că UE a profitat de SUA, mulți, mulți ani. "Dar am spus, uite, dacă nu vom primi ceva, va trebui să iau măsuri, iar acțiunea va fi de creștere a taxelor la mașinile lor și la alte lucruri care vin în țara noastră."

„Acum, spunând asta, nu vreau ca publicul tău să se neliniștească”, a adăugat Trump. „Vor încheia un acord, pentru că trebuie. Nu au de ales”.

În ciuda convingerilor lui Trump, în ultimele luni mai multe state membre ale UE au amenințat cu impozite pe serviciile digitale pentru unele dintre cele mai mari conglomerate tehnologice din SUA. Parlamentarii francezi au aprobat, în iulie, o nouă taxă pentru marile companii precum Alphabet și Amazon, stârnind indignarea Casei Albe.

Deși Trump și Macron păreau să ajungă la un acord de amânare a taxelor săptămâna aceasta, amenințarea actuală cu taxele auto a îndepărtat această posibilitate.

Administrația Trump a impus deja tarife pe produse europene în valoare de miliarde de dolari.

La începutul acestui an, Departamentul american pentru comerț a publicat mai multe liste de bunuri europene, în valoare de peste 10 miliarde de dolari, pe care spera să le taxeze, pe fondul disputelor privind subvenționarea industriei aeronautice. În octombrie, Washingtonul a impus tarife de 10% pentru aeronavele civile mari și de 25% pentru mărfuri agricole din Europa. Sancțiunile vizează mărfuri emblematice, precum vinul francez și brânza italiană.

Mai târziu, CNBC a raportat pentru prima dată în decembrie că USTR lua în calcul taxe vamale de până la 100% la produse europene pe care administrația le-a ocolit anterior, inclusiv whisky-uri irlandeze și scoțiene și coniac.

Disputele tarifare dintre SUA și UE nu sunt noi pentru administrația Trump, care în 2018 a impus taxe vamale de 25% la oțel și 10% la aluminiul importate în state. UE a răspuns cu tarife care vizau peste mărfuri în valoare de 3 miliarde de dolari din SUA, inclusiv bourbon, iahturi și motociclete.

SUA rămân în contradicție și cu Organizația Mondială a Comerțului, americanii fiind nemulțumiți de deciziile instituției, despre care susțin că au limitat capacitatea Statelor Unite de a-și proteja producătorii autohtoni de importuri.

Președintele american și-a început atacurile la adresa OMC încă din 2016, atunci când, aflat în campanie electorală, caracteriza organizația drept un "dezastru".

Cei mai mulți oficiali comerciali americani susțin că sunt justificați în eforturile lor de a bloca numirile la OMC și de a bloca activitatea organizației comerciale până când va începe să se preocupe de modul în care China denaturează piețele și capitalismul. Americanii vor să contracareze practicile de dumping ale Bejingului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4132 vizualizari

 • +9 (21 voturi)    
  Daca Trumpul mai..... (Duminică, 26 ianuarie 2020, 14:54)

  gigiN [utilizator]

  ....face rost de un mandat, precis se cearta cu tot globul ...
 • -4 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 26 ianuarie 2020, 15:00)

  [anonim]

  • +7 (21 voturi)    
   E pe dos (Duminică, 26 ianuarie 2020, 15:29)

   belfast [utilizator] i-a raspuns lui

   Trump isi urmareste propriul interes in defavoarea celorlalti, Franta si Germania negociaza in interesul UE. Exista un sistem interconectat de transport al gazului care face posibil alimentarea din ambele sensuri, ceea ce inseamna ca gazul ieftin poate alimenta si alte tari in afara Germaniei.

   Germania are putere de negociere superioara si a insistat ca negocierile cu Rusia sa se faca la nivelul UE si nu individual ca pana acum. Romania ca si partener de negociere paleste in fata Rusiei, insa daca interesele sale vor fi reprezentate la nivelul UE puterea de negociere creste si se concretizeaza in preturi mai mici la gaze.

   Trump e deranjat de puterea economica in expansiune a UE si doreste sa o limiteze prin reducerea accesului la gaz ieftin, o conditie esentiala a unei industrii competitive, si sa-si promoveze interesele americane in domeniul energiei, ceea ce inseamna preturi mai mari pentru populatia UE si o industrie necompetitiva.

   Razboiul sau tarifar a produs scadere econnomica in SUA si acum isi face inamici si printre aliati. Nu e intelept deloc.
   • -1 (15 voturi)    
    Ce vorbești?! (Duminică, 26 ianuarie 2020, 23:12)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui belfast

    Germania se opune cu furie de mai bine de 20 de ani în stabilirea unei piețe comune a petrolului și gazelor în Europa, pentru că asta ar reduce profiturile fraților ruși și ar permite tutuoror țărilor UE același preț scăzut la petrol și gaze. Așa România plătește mai bine de triplu gzul impotat de germania față de ruși. Evident că asta e în inetersul UE :)

    Economia lui Trump a generat pe moment cel mai scăzut somaj din ultimii 55 de anii. Chiar și așa sunt 7 milioane de locuri de uncă ce nu-și găsesc ocupant. În ultimii 3 ani venitul mediu al americanilor a crescut cu 8.6% în timpmce âîn 8 ani ai lui Obama el a crscut cu doar 1.7% mult sub rata infșației. În UE el ascăzut cu minimum 15% între 2008 și 2019 din cauzaă că PIB-ul ue e neschimbat iar populația acrescut cu ceva, iar inflația cumulată în acel interva e de 15%.

    „Cereșterea” economică a UE pe 2019 e estimată la sub 0.3% (deci mult sub rata inflației), iar a SUA de 2.7% - e drept sub ținta de 3% pe care o anunța Trump la începutul anului. Cârt o fi fost ținta Europii?! -1%? Atunci au depășit-o :)
   • -5 (9 voturi)    
    ''negociaza in interesul UE'' (Luni, 27 ianuarie 2020, 9:06)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui belfast

    tu ce filme vezi?alba ca zapada?pic si poc?
   • -5 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 ianuarie 2020, 13:22)

    [anonim] i-a raspuns lui belfast

 • +10 (22 voturi)    
  UK va fi praduita de Trump (Duminică, 26 ianuarie 2020, 15:16)

  belfast [utilizator]

  Sistemul britanic de sanatate este performant si asigura servicii pentru toata populatie. Datorita puterii enorme de negociere este capabil sa achizitioneze medicamente le preturi foarte mici, ceea ce deranjeaza enorm interesele producatorilor Pharma. Acestia fac presiuni pentru privatizarea sistemului si Trump este capul de lance al acestor interese meschine.

  In SUA sistemul este privat si pacientul este simpla marfa care aduce profit. Preturile la medicamente si servicii este urias, daca esti sarac mori cu zile.
  https://www.nytimes.com/2019/12/27/upshot/expensive-health-care-world-comparison.html

  Experienta unui fost believer in private health
  https://www.independent.co.uk/voices/us-healthcare-medicare-for-all-ct-scan-cost-libertarian-socialist-a9297721.html
  • -8 (18 voturi)    
   simpla marfa (Duminică, 26 ianuarie 2020, 15:42)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui belfast

   simpla minciuna.
   da, este privat, dar usor accesibil.
   nimeni, din sua, n'a emigrat spre ue, sau uk, din motive medicale.
   fluxul migratiei este spre america. si oamenii stiu dece..
   • +8 (16 voturi)    
    Cine minte? (Duminică, 26 ianuarie 2020, 18:16)

    belfast [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    On one trip to the pharmacy last year, Fenner was told that a three-month supply of insulin would cost her $3,700.

    That same supply would cost only about $600 in Mexico.

    The U.S. government estimates that close to 1 million people in California alone cross to Mexico annually for health care, including to buy prescription drugs. And between 150,000 and 320,000 Americans list health care as a reason for traveling abroad each year. Cost savings is the most commonly cited reason.
    https://www.npr.org/sections/health-shots/2019/02/11/691467587/americans-seek-cheaper-meds-in-mexico
    • -3 (13 voturi)    
     aham, de aia construieste Trump gardul ala? (Duminică, 26 ianuarie 2020, 20:04)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui belfast

     Sa nu emigreze americanii in Mexic? Curios.
     Deci pe logica asta nu ar trebui sa plateasca mexicanii pentru zid?
     Lasand metaforele la o parte turism medical exista si va exista multi ani de acum inainte. Fie ca e vorba de nemti sau americani care vor sa isi faca dantura in Romania, fie ca e vorba de romani care vor sa se opereze la Viena sau Istanbul, fie ca e vorba de medicii romani plecati in Germania sa inlocuiasca medicii germani plecati in Scandinavia.
  • -3 (13 voturi)    
   perfomanta NHS??? (Duminică, 26 ianuarie 2020, 21:08)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui belfast

   ai fost acolo? ai informatii la prima mana?
   De infectii tratate cu paracetamol pana ai 39 grade ai auzit? Eu nu zic ca nu au chirurgi de top dar la baza sistemul e varza cu aroma de carne.
 • -6 (12 voturi)    
  "noi fronturi ale conflictului comercial" (Duminică, 26 ianuarie 2020, 17:01)

  victor L [utilizator]

  si "Donald Trump își îndreaptă atenția asupra unui acord cu Marea Britanie post-Brexit", parca suna diferit.
  Cine nu interlege ?
  • -3 (11 voturi)    
   pentru UE (Duminică, 26 ianuarie 2020, 20:06)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Un acord comercial US-UK inseamna conflict.
   Asta dupa ce Obambi s-a rugat 6 ani de ei sa incheie un acord.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by