Echipa de apărare a lui Donald Trump îşi începe, sâmbătă, prezentarea argumentelor pentru achitare împotriva procedurii de „impeachment”, în condițiile în care preşedintele SUA, vizat de destituire, se confruntă cu acuzaţii de abuz de putere şi obstrucţionare a Congresului. Nu este clar dacă apărarea preşedintelui va aborda dovezile prezentate de democraţi în zilele precedente, notează agenția DPA, citată de Agerpres.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Trump este acuzat că a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei şi democraţii afirmă că el a abuzat de putere în scop personal pentru a-şi mări perspectivele de realegere.

Echipa sa de apărare este de aşteptat să-l atace pe fostul vicepreşedinte Joe Biden, principal candidat împotriva lui Trump în alegerile prezidenţiale din acest an.

Trump şi republicanii l-au acuzat pe Biden că şi-a folosit puterea ca vicepreşedinte pentru a-şi proteja fiul, aflat în boardul companiei ucrainene de gaze naturale Burisma.

Echipa de apărare a lui Trump va petrece sâmbătă trei ore prezentând cazul lor, începând cu ora 10.00 (17.00, ora României). Prezentarea argumentelor va continua luni şi marţi.

Democraţii „încearcă într-adevăr să-l scoată pe preşedinte din cursă în 2020”, a declarat vineri Jay Sekulow, avocatul personal al lui Trump.

Responsabilii procedurii de impeachment din Camera Reprezentanţilor şi-au încheiat sâmbătă maratonul argumentelor pentru înlăturarea lui Donald Trump din funcţie, numindu-l pe preşedinte un „dictator” care a obstrucţionat Congresul pentru a-şi acoperi „fărădelegile”.

„Este determinarea preşedintelui Trump să fie atotputernic”, a declarat preşedintele comisiei juridice a Camerei, Jerry Nadler. „El este un dictator”, a adăugat Nadler.

Timp de trei zile, democraţii şi-au prezentat argumentele pentru îndepărtarea lui Trump din funcţie.

UPDATE: Apărarea lui Trump prezintă primele argumente

Avocaţii lui Donald Trump au început sâmbătă să îşi prezinte argumentele în faţa Senatului, în cadrul procesului de destituire a preşedintelui Statelor Unite, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Apărătorii lui Trump au susţinut că eforturile Partidului Democrat de a-l destitui pe preşedinte ar crea un precedent „foarte, foarte periculos” într-un an electoral.

Şeful echipei de avocaţi, consilierul Casei Albe Pat Cipollone, le-a atras atenţia senatorilor că dacă ar decide că preşedintele se face vinovat de faptele de care este acuzat şi l-ar destitui, ar priva astfel alegătorii de dreptul de a-şi exprima opinia despre Trump la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

„Vi se cere să faceţi ceva cu multe, multe consecinţe şi, cu voia dumneavoastră (...) foarte, foarte periculos”, a spus el.

„Veţi constata că preşedintele nu a făcut absolut nimic ilegal”, i-a asigurat totodată Cipollone pe senatori.

Trump va fi probabil achitat de Senat, unde pentru o condamnare şi implicit destituire ar fi nevoie de două treimi din voturi, precizează Reuters. Niciun senator republican nu şi-a exprimat sprijinul pentru impeachment.