Turcia ar trebui să rămână pe calea aderării la Uniunea Europeană, a declarat vineri, la Istanbul, noul raportor al Parlamentului European pentru relaţiile cu Turcia, Nacho Sanchez Amor, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Turcia este şi ar trebui să rămână ţară-candidată (la aderare), în pofida dificultăţilor curente din relaţiile UE-Turcia", a spus Amor într-un comunicat la finalul primei sale vizite oficiale în Turcia, unde s-a întâlnit cu membri ai guvernului şi cu primari, în timpul acestei săptămâni. "Trebuie să comunicăm mai mult şi mai bine pentru a depăşi actuala lipsă de încredere între Turcia şi UE", a spus el.

Afirmaţiile sale survin în contextul vizitei cancelarului federal german Angela Merkel la Istanbul, pentru discuţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Negocierile pentru aderarea Turciei la UE au început în 2005, însă relaţiile au devenit dificile după represaliile iniţiate de guvernul turc împotriva disidenţilor în urma puciului eşuat al unei grupări din cadrul armatei turce, în 2016.

Sanchez Amor a îndemnat la reforme în domeniul juridic şi mass-media în Turcia, referindu-se la consecinţele puciului ca la "o perioadă excepţională".

Disputa asupra exploatărilor de gaz din Marea Mediterană şi ofensiva militară a Ankarei în Siria au dus anul trecut la escaladarea tensiunilor.

Turcia şi UE au încheiat în 2016 un acord menit să prevină afluxul de migranţi spre Europa dinspre Siria aflată în război civil şi care prevede fonduri acordate în acest scop Turciei de către UE.