Uniunea Europeană a anunțat vineri numirea unui prim ambasador în Regatul Unit, care își va prelua funcția începând cu 1 februarie, la o zi după Brexit, informează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Portughezul Joao Vale de Almeida va conduce delegația ce va reprezenta Uniunea Europeană în Marea Britanie, devenită țară externă blocului comunitar, a anunțat într-un comunicat șeful diplomației europene Josep Borrell.

Londra a fost înștiințată de această numire.

Vale de Almeida (62 de ani) va fi „primul șef al viitoarei delegații a UE în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”, potrivit comunicatului.

Mandatul său va începe la 1 februarie, „dată începând cu care Marea Britanie va fi o țară terță” și unde reprezentarea UE va fi asigurată de o delegație.

Portughezul Joao Vale de Almeida a fost ambasador al UE la ONU între 2015 și 2019, după ce înainte a fost primul ambasador al UE în Statele Unite, din 2010 până în 2014.

Jurnalist de profesie, înalt funcționar european experimentat, el a fost de asemenea șeful de cabinet al fostului președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Vale de Almeida a fost și purtătorul de cuvânt al executivului european în perioada în care actualul premier britanic Boris Johnson era încă jurnalist la Bruxelles.