Bulgaria a declarat vineri doi diplomați ruși persona non grata, anunță agenția Interfax, care citează ambasada Rusiei la Sofia, potrivit Reuters.

Maria ZakharovaFoto: mid.ru

Moscova a anunțat imediat că își rezervă dreptul de a răspunde la decizia autorităților bulgare.

Autoritățile bulgare au anunțat că au deschis o anchetă care vizează doi cetățeni străini „care primeau informații clasate secret militar și apoi le transmiteau unu stat străin", potrivit unui comunicat al parchetului, care precizează că este vorba de diplomați.

Unul dintre cei doi prezumtivi spioni era înregistrat drept secretar 1 la ambasada Rusiei la Sofia. Dar acesta "căuta în realitate din 2017 date privind sistemul nostru electoral", arată parchetul.

Colegul său care lucra la serviciul comercial primea "informații privind aprovizionarea și securitatea energetice".

Ulterior "le transmitea sediului serviciului rus de informații din Moscova", a continuat parchetul.

Rusia și-a exprimat regretul că astfel de acuzații au fost mai întâi făcute publice, fără un schimb prealabil de informații cu ambasada sa. Acest lucru "nu corespunde spiritului tradițional constructiv al relațiilor dintre țările noastre", a scris ambasada Rusiei, pe pagina sa de Facebook.

Sofia are relații politice privilegiate cu Rusia iar interesele rusești sunt foarte prezente în mediul bulgar de afaceri.

Procurorul general bulgar Ivan Ghecev a discutat joi cu un diplomat american însărcinat cu cooperarea juridică dintre Bulgaria și Statele Unite.

Această întâlnire a avut loc pe fondul tensiunilor în relațiile dintre Bulgaria și Rusia din ultimele luni. În septembrie, parchetul bulgar a pus sub acuzare, pentru spionaj în favoarea Rusiei, un fost deputat socialist bulgar.

Apoi, pentru prima oară în 20 de ani, Sofia a expulzat în octombrie un diplomat rus. Rusia a replicat în decembrie, expulzând și ea un diplomat bulgar.

Citește și: Tensiunile cresc pe relația Sofia-Moscova. Bulgaria va expulza doi diplomați ruși pentru spionaj. Anunțul vine la o zi după emiterea unui mandat de arestare pentru trei ruși acuzați de otrăvirea lui Gebrev