Statele Unite au respins cererea britanică de extrădare a soției unui diplomat american acuzată de un accident mortal de mașină în Anglia, a anunțat vineri ministerul britanic de Interne, citat de AFP.

U.S. Department of StateFoto: state.gov

"Suntem dezamăgiți de această decizie care pare o negare a justiției", a reacționat o purtătoare de cuvânt a Home Office. "Examinăm de urgență toate celelalte posibilități care ne sunt la îndemână".

Moartea lui Harry Dunn, 19 ani, în 27 august, după ce motocicleta sa a fost lovită de mașina condusă de Anna Sacoolas, care mergea pe contrasens în apropierea bazei americane unde lucra soțul său, a provocat o vie emoție în Regatul Unit.

Acest incident se alătură acum celorlalte subiecte de disensiune între Londra și Washington, pe lângă proiectul britanic de taxare a giganților online și posibila atribuire a rețelei 5G chinezilor de la Huawei, în momentul în care guvernul britanic se pregătește să negocieze după Brexit un nou acord comercial cu Statele Unite.

"În momentul accidentului și în toată perioada sejurului său în Regatul Unite șoferița, cetățean american, beneficia de imunitate", a explicat un purtător de cuvânt al departamentului american de Stat. O extrădare "ar fi creat un precedent extrem de deranjant".

Ministrul britanic al Afacerilor externe Dominic Raab a asigurat într-un comunicat că "Regatul Unit ar fi acționat diferit dacă ar fi fost vorba de un diplomat britanic în Statele Unite".

Protest

Invocând imunitatea diplomatică, Anna Sacoolas, 42 de ani și mamă a trei copii, a fost repatriată în Statele Unite la puțin timp după accident.

Ea a fost pusă sub acuzare la sfârșitul lui decembrie de justiția britanică. Parchetul britanic a lansat o procedură de extrădare, calificată imediat de Washington drept un "abuz".

Familia lui Harry Dunn s-a declarat "deloc surprinsă" de refuzul american. Într-un comunicat, familia a denunțat o administrație americană "fără credință și fără lege" gata să "atace până și apropiatul său aliat pe scena internațională".

Donald Trump a evocat un "accident oribil" și dificultățile cu care se confruntă un șofer american în a se obișnui să conducă pe banda stângă.

Familia lui Harry Dunn intenționează să continue lupta pentru a obține dreptate și a anunțat un protest în fața bazei americane, în 2 februarie.

Președintele american Donald Trump, un fervent suporter al Brexitului, i-a promis lui Boris Johnson un acord comercial bilateral "enorm" și "magnific", chiar dacă negocierile se anunță aprige, în ciuda proximității afișate de cei doi.