Ministrul de externe de la Sofia, Ekaterina Zaharieva, a declarat că, foarte probabil, Bulgaria va expulza doi diplomați ruși pe care îi acuză de spionaj, transmite Reuters.

Foto:

”Am primit de la procurori documentele ce conțin acuzațiile. Vom lua măsurile pe care suntem obligați să le luăm și, aproape sigur, îi vom declara <>”, a declarat ea.

Zaharieva a spus și că îl va convoca pe ambasadorul rus la ministerul de externe.

Procurorii au anunțat, vineri, că rușii au desfășurat activități de spionaj, dar nu au putut fi acuzați din cauza imunității diplomatice.

Relațiile dintre Moscova și Sofia sunt într-o perioadă de tensiune, declarația ministrului de externe venind la doar o zi după ce justiția din Bulgaria a anunțat că a emis un mandat de arestare împotriva a trei cetățeni ruși.

Aceștia sunt acuzați de otrăvirea omului de afaceri, Emilian Gebrev, și a fiului său în Bulgaria, în 2015, un caz bănuit că ar avea legătură cu dosarul fostului dublu agent secret Sergei Skripal.

Parchetul de la Sofia a refuzat să ofere identitatea suspecților și să precizeze dacă un agent al Serviciului rus de informații (GRU) citat în dosarul Skripal este printre ei. ”Punerea sub acuzare a fost pronunțată pentru trei cetățeni ruși pentru tentativă de ucidere premeditată”, a declarat Parchetul în comunicat.

Mandate de arestare europeană au fost emise împotriva celor trei bărbați care sunt căutați în cadrul unei anchete care vizează o anchetă deschisă în 2018, trei ani de la otrăvirea comerciantului de arme Emilian Gebrev, a fiului său și a unui manager al companiei sale.