​Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului au semnat vineri acordul cu privire la Brexit aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European, a anunţat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de France Presse. Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, la ora 23.00 GMT.

Foto:

"Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European", a anunţat Ursula von der Leyen pe contul său de Twitter.

Cu acordul oficial al Ursulei von der Leyen şi al lui Charles Michel, textul va fi supus acum atenţiei Parlamentului European, în 29 ianuarie, pentru ratificare. Apoi, joia viitoare, diplomaţii statelor membre ale UE vor aproba în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii. Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, la ora 23.00 GMT.

"Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri şi aliaţi", a subliniat preşedintele Consiliului într-un tweet pe contul său oficial. El a adăugat în franceză: "Ţin să scriem această nouă pagină împreună!".

Negociatorul şef al UE, francezul Michel Barnier, a asistat la această semnare organizată la sediul Comisiei Europene la Bruxelles, întrucât preşedintele Consiliului Europene urma să plece apoi la Tirana.

Acordul urmează a fi trimis la Londra pentru a fi parafat de către premierul Boris Johnson.

Regina Elisabeta a II-a şi-a dat joi consimţământul pentru textul care reglementează modalităţile separării după 47 de ani de apartenenţă a Marii Britanii la UE. Textul fusese deja adoptat definitiv miercuri seara de către parlamentul britanic.

Parlamentul European va fi ultima instanţă care se va pronunţa cu privire la acord. Eurodeputaţii membri ai Comisie pentru afaceri constituţionale au recomandat joi seara cu o foarte largă majoritate de 23 de voturi, împotriva a trei, aprobarea textului în sesiune plenară la 29 ianuarie.

Separarea oficială este însoţită de o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE în această perioadă, fără a lua parte totuşi la deciziile comunitare. Aceasta va permite o retragere calmă. Răgazul va permite, de asemenea, celor două părţi să-şi negocieze viitoarea relaţie, în special, un acord comercial. Dar timpul este considerat prea scurt pentru o astfel de negociere.

Adoptarea acordului nu mai constituia o problemă după victoria detașată a conservatorilor lui Boris Johnson în alegerile din decembrie. Cu toate astea, momentul este unul privit ca unul cu mare încărcătură simbolică, având în vedere lupta îndelungată dusă de fostul premier Theresa May care a încercat, fără succes, să obțină aprobarea acordului în interminabile dezbateri ce au paralizat scena politică britanică de anul trecut. De asemenea, lipsit de o majoritate, succesorul ei, Boris Johnson, s-a confruntat cu aceleași obstacole în Camera Comunelor, fiind nevoit în cele din urmă să declanșeze alegeri parlamentare anticipate pentru a depăși blocajul. (Sursa: Agerpres)