Timp de trei ani, comisia va aprofunda condiţia religioaselor, de multe ori victime ale abuzurilor şi inegalităţii puterii. Papa Francisc a abordat acest subiect în Motu Proprio Vos estis lux mundi, anunță Il Corriere Della Serra, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Multe dintre călugăriţe sunt afectate de „burnout”, sindromul stresului provocat de muncă, iar „disparitatea de gen” din Biserică ar fi unul dintre motive. Ziarul Sfântului Scaun a fost prima publicaţie care a abordat această problemă delicată.

Uniunea internaţională a Superioarelor Generale (UISG) a discutat problema în cadrul unei reuniuni care s-a desfăşurat la Roma, stabilind constituirea unei „comisii de trei ani pentru îngrijirea persoanei”, relatează săptămânalul.

Psihologul australian şi sora religioasă Maryanne Lounghry, cea care a condus reuniunea a rezumat:

„Scopul nostru este cel de a construi comunităţi rezistente. Nu trebuie să ne limităm să intervenim asupra cazurilor individuale, ci să ne considerăm ca parte a unui ecosistem. Diferenţa de gen este unul dintre noduri, însă trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă în Biserica noastră şi în ţara în care ne desfăşurăm activitatea.”

Problemele sunt multe: criza vocaţiilor, mănăstiri care se închid, gestionarea activelor, structurile, mult prea masive care uneori continuă să fie organizate ca în secolele trecute. Şi-apoi mai există şi „abuzuri sexuale şi de putere” comise de bărbaţii Bisericii.

De altfel Papa Francisc, făcea referire în al său „Vos era lux mundi” pentru combaterea abuzurilor, publicat în data de 7 mai a anului trecut, nu doar la infracţiunile de pedofilie. Pe lângă crimele împotriva minorilor şi a „persoanelor vulnerabile”, textul vorbeşte şi despre alte crime sexuale rezultate din abuzul de autoritate, cum ar fi cazurile de violenţă ale preoţilor şi ale episcopilor asupra maicilor.

„În ceea ce priveşte abuzurile sexuale, Pontiful cere transparenţă totală", spune cardinalul João Braz de Aviz, prefectul Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică. Şi explică:

„Europa trece printr-o perioadă foarte dificilă, se închid multe case, există multe abandonuri. Viaţa consacrată are rădăcini foarte puternice, numai că nu s-a observat că unele lucruri trebuie schimbate, deoarece sunt depăşite. Formarea în primul rând, apoi problema fraternităţii şi, în sfârşit, relaţia dintre autoritate şi ascultare. Fără a uita de relaţia bărbat-femeie şi de ce consacratul şi consacrata trebuie să fie atât de separaţi?"

Cardinalul vorbeşte şi despre abuzul de putere în cadrul congregaţiilor religioase:

„Am avut cazuri de maici superioare care odată alese nu mai renunţau la funcţiile lor” şi aminteşte, printre altele, că Papa Francisc a decis „să creeze la Roma în care să le adune de pe străzi pe unele măicuţe îndepărtate de noi, sau de maicile superioare, mai ales dacă sunt străine”.

În săptămânalul L’Osservatore Romano, care va apărea la chioşcurile de ziare în 26 ianuarie, sunt intervievate mai multe călugărițe. Una dintre acestea Małgorzata Borkowska, o călugăriţă benedictină, după cincizeci de ani de viaţă religioasă a scris cartea „L’asina di Balaam” ca „un apel către stăpânii clerului”.