Vladimir Putin a cerut joi convocarea în 2020 a unui summit al celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - Rusia, Statele Unite, Franța, Marea Britanie, China - pentru a "apăra pacea" și "civilizația" în fața instabilității din lume, scrie AFP.

Xi Jinping si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

"Un summit al statelor, care au făcut cel mai mult pentru a înfrânge agresorul (nazist) și a crea ordinea mondială de după Război, ar juca un mare rol în căutarea răspunsurilor comune la provocările și crizele contemporane", a declarat președintele rus, în Israel.

"Indiferent de țară, de locul din lume, acolo unde va fi comod pentru colegi, Rusia este pregătită pentru această conversație serioasă", a adăugat el, precizând că a propus această idee unora dintre șefii de stat în discuție și a primit "o reacție pozitivă".

Putin vrea să organizeze mari festivități la Moscova în 9 mai pentru a marca sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în prezența a numeroși lideri străini.

"A uita lecțiile trecutului, diviziunile în fața amenințărilor, poate avea consecințe teribile. Trebuie să avem curajul nu doar să vorbim, că trebuie să facem totul pentru a apăra și prezerva pacea", a susținut el.

Potrivit lui Putin, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate au "o responsabilitate particulară pentru salvgardarea civilizației".

"Consider că organizarea unui astfel de summit în 2020 ar fi importantă și simbolică, având în vedere că marcăm 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și de la fondarea ONU", a mai spus el.

Singura criză la care Vladimir Putin a făcut referire în mod direct a fost cea din Libia.

Rusia, în general susținută de Siria, se opune Occidentului în numeroase dosare, de la războaiele din Siria și Ucraina la criza din Venezuela.

Crizele legate de Iran sunt un alt dosar unde rușii și americanii se confruntă.

Consiliul de Securitate al ONU apare deseori neputincios sau paralizat.