Piața chineză de mâncare, considerată epicentrul noului coronavirus care a stârnit temeri globale, este un fel de menajerie unde coabitează specii stranii, precum celebra civetă la originea epidemiei de SARS din 2002-2003, scrie AFP.

Nou virus detectat in ChinaFoto: Captura YouTube

Noul virus, care a contaminat peste 500 de persoane și a ucis 17 pacienți, pare să-și aibă originea în Piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, o metropolă cu 11 milioane de locuitori din centrul Chinei.

Așa cum nu indică numele său, în piață se vindeau și alte specii decât fructele de mare, dacă ne luăm după o broșură publicitară și o anchetă a presei chineze.

Piața a fost închisă luna trecută, imediat după descoperirea primelor cazuri de infecții la comercianți.

Aici aveau loc vânzări ilegale de animale, a recunoscut miercuri directorul Centrului național de control și prevenire a bolilor, Gao Fu, fără a putea preciza dacă vânatul s-ar putea afla la originea epidemiei.

Se repetă istoria? Epidemia SARS, care a ucis aproape 650 de persoane în China la începutul anilor 2000, a pornit de la civetă, un mic mamifer vândut în mod curent în piețele din Canton (sud).

În principiu interzis pentru consum, animalul figura pe lista celor 112 produse oferite la vânzare de unul dintre comercianții din piața din Wuhan.

"Congelate și livrate la ușa voastră imediat după sacrificare", scria pe broșură, care oferea și animale vii precum șobolani, vulpi, crocodili, pui de lup, salamandre gigant, șerpi, păuni, porci-spinoși sau carne de cămilă.

Magazinul, denumit "Vânat și animale de crescătorie pentru mase", nu a putut fi contactat joi.

Un ziar chinez, Beijing News, citează alți comercianți care spun că la acest magazin se vindeau animale sălbatice, până la închiderea pieței.

Tot ce zboară

Chinezii spun că mănâncă "tot ce are patru picioare, cu excepția meselor, tot ce înoată, cu excepția vapoarelor, și tot ce zboară, cu excepția avioanelor” - inclusiv speciile rare, prețuite pentru presupuse virtuți terapeutice.

Dar această gastronomie prezintă riscuri pentru sănătatea umană, reamintește Christian Walzer, de la asociația ecologistă americană Wildlife Conservation Society.

Potrivit acestuia, 70% din noile boli infecțioase provin de la animale sălbatice iar piețele sunt locuri de vis pentru virușii care se transmit la oameni.

Potrivit unui studiu genetic publicat marți, noul coronavirus ar putea proveni de la lilieci.

Revista Academiei chineze de științe arată că noul virus este foarte asemănător cu o specie prezentă la lilieci.

Liliecii ar putea fi astfel "rezervorul" virusului, dar acest lucru nu înseamnă că l-au transmis direct oamenilor.

În schimb, un articol din Journal of Medical Virology afirma miercuri că șarpele ar putea să fi servit drept intermediar pentru transmiterea la oameni.