Justiția din Bulgaria a anunțat joi că a emis un mandat de arestare împotriva a trei cetățeni ruși inculpați pentru otrăvirea omului de afaceri, Emilian Gebrev, și a fiului său în Bulgaria, în 2015, un caz bănuit că ar avea legătură cu dosarul fostului dublu agent secret Sergei Skripal, relatează AFP.

Emilian GebrevFoto: Captura YouTube

Parchetul de la Sofia a refuzat să ofere identitatea suspecților și să precizeze dacă un agent al Serviciului rus informații (GRU) citat în dosarul Skripal este printre ei.

”Punerea sub acuzare a fost pronunțată pentru trei cetățeni ruși pentru tentativă de ucidere premeditată”, a declarat Parchetul în comunicat.

Mandate de arestare europeană au fost emise împotriva celor trei bărbați care sunt căutați în cadrul unei anchete care vizează o anchetă deschisă în 2018, trei ani de la otrăvirea comerciantului de arme Emilian Gebrev, a fiului său și a unui manager al companiei sale.

Când justiția bulgară a anunțat ancheta în acest dosar, aceasta a subliniat că investigațiile vizează un ofițer al Serviciului militar rus de informații, cunoscut sub numele Sergei Fedotov.

Sergei Fedetov, al cărui nume real este Denis Vyacheslavovich Sergueev, a vizitat Bulgaria în momentul în care a avut loc presupusa tentativă de asasinat a lui Gebrev, în aprilie 2015.

Potrivit site-ului de investigații Bellingcat, acest bărbat a fost în Marea Britanie în momentul în care fostul dublu agent Sergei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți la Salinsbury în martie 2018 și este cosiderat ”al treilea suspect” în acest dosar.

În timpul unei recepții la Sofia, pe 28 aprilie 2015, Emilian Gebrev a intrat în comă după ce a fost victima unei otrăviri și căreia a supraviețuit.