Gruparea Stat Islamic (SI) este slăbită, dar o revitalizare a sa rămâne posibilă dacă SUA părăsesc Irakul, a apreciat miercuri numărul doi în coaliţia internaţională antijihadistă, generalul american Alexus Grynkewich, transmit AFP şi DPA.

Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Aliaţii din cadrul coaliţiei antijihadiste au încercat în ultimele câteva luni să evalueze poziţia Statului Islamic, la un an de la dispariţia geografică a ''califatului'' său, a explicat Grynkewich.

Scopul acestei evaluări era de a şti ''dacă SI recurge la un tip de răbdare strategică, aşteptând o oportunitate pe care ar putea să o exploateze, sau dacă se află într-adevăr sub presiune, în lipsă de capacităţi'', a precizat el.

Gruparea jihadistă ''rămâne indubitabil o ameninţare'', a adăugat generalul american.

După uciderea generalului iranian Qassem Soleimani pe 3 ianuarie la Bagdad, parlamentul Irakului a votat împotriva prezenţei trupelor străine pe teritoriul irakian. În prezent, în Irak se află staţionaţi aproximativ 5.200 de soldaţi americani.

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său irakian Barham Saleh au căzut de acord, miercuri la Davos (Elveţia), cu privire la menţinerea cooperării militare între Washington şi Bagdad, fără a fi oferite detalii despre cadrul acestei cooperări. (Sursa: Agerpres)