Camere de supraveghere vor fi instalate în Machu Picchu după ce mai mulți turiști au folosit vechiul oraș incaș pe post de toaletă publică, au anunțat autoritățile peruane, informează site-ul Jakarta Post, citat de Mediafax.

Machu PichuFoto: Pedro Szekely

„Vom consolida securitatea la Machu Picchu prin instalarea unor camere de supraveghere performante”, a declarat, Jose Bastante, directorul sitului arhelogic. El a adăugat că cele 18 camere de filmat vor fi plasate în trei puncte strategice ale vechiului oraș incaș, cât și pe căile de acces spre citadelă. Vor fi folosite și drone tot din motive de securitate.

„Această măsură ne va permite să controlăm mai bine vizitatorii și să evităm orice acțiune infracțională, precum și orice alt tip de risc”, a explicat el.

Cinci turiști acuzați că au distrus situl au fost deportați, săptămâna trecută, în Bolivia și le-a fost interzisă intrarea în Peru pentru o perioadă de 15 ani. Un al șaselea turist din Argentina a primit o amendă de 360 de dolari și trebuie să plătească 1.500 de dolari Ministerului Culturii pentru reparații, după ce a recunoscut că a produs stricăciuni la Templul Soarelui, un străvechi sanctuar incaș.

Argentinianul în vârstă de 28 de ani, Nahuel Gomez a primit și o condamnare de trei ani și patru luni de închisoare cu suspendare, însă el poate părăsi țara după ce plătește amenzile. Gomez a recunoscut că a deplasat o piatră din zidul Templului Soarelui, care a căzut şi a avariat podeaua edificiului.

„Stricăciunea este semnificativă. Integritarea sitului Machu Picchu a fost afectată”, a explicat Jose Bastante.

Cei cinci turiști care au interdicție să mai intre în Peru sunt suspectați că au defecat în templul vechi de 600 de ani.

Complexul din Machu Picchu care include trei zone distincte pentru agricultură, așezăminte și ceremonii religioase este cel mai emblematic sit din perioada Imperiului incaș a cărui dominație s-a întins pe o zonă mare din vestul Americii de Sud și care a durat 100 de ani înaintea cuceririi spaniolilor din secolul al 16-lea.

Machu Picchu care înseamnă „vechiul munte” în limba quechua este în vârful unui munte și a fost construit în timpul domniei împăratului Pachacutec (1438 - 1471).