​Statele Unite şi Irakul ar trebui să continue misiunea lor comună de a lupta împotriva grupării extremiste Stat Islamic, a declarat miercuri preşedintele irakian Barham Salih, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Barham Salih alaturi de Mike PompeoFoto: Flickr

„Am avut o relaţie de durată, iar Statele Unite au fost un partener pentru Irak şi în războiul împotriva SI”, a spus Salih înainte de o întrevedere cu preşedintele SUA Donald Trump, în marja Forumului Economic Mondial care are loc în staţiunea elveţiană Davos.

„Această misiune trebuie să fie îndeplinită şi cred în voi şi împărtăşesc aceeaşi misiune pentru un Irak stabil, suveran care să fie în pace cu sine şi în pace cu vecinii săi'”, a declarat președintele irakian în cadrul întrevederii cu Trump.

Liderul irakian a vorbit despre vremuri „provocatoare” şi „dificile” în Orientul Mijlociu în cursul întrevederii - prima cu Trump de la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani şi a comandantului miliţiei irakiene Abu Mahdi al-Mohandes la Bagdad la începutul lunii ianuarie.

O coaliţie militară condusă de SUA care luptă împotriva Statului Islamic şi-a suspendat acţiunile în Irak după uciderea controversată a generalului iranian, care a determinat Iranul să lanseze rachete spre baze militare din Irak în care se află personal american.

Parlamentul irakian a votat, de asemenea, în ianuarie pentru încetarea prezenţei trupelor străine în ţară. Aproximativ 5.000 de soldaţi americani se află staţionaţi în prezent în Irak.

În replică, preşedintele Donald Trump a ameninţat cu sancţiuni împotriva Irakului.