Statele Uniunii Europene pot restricţiona sau exclude furnizorii de echipamente destinate reţelelor 5G din componentele esenţiale ale infrastructurii lor de telecomunicaţii, conform noilor recomandări ce vor fi emise săptămâna viitoare de Comisia Europeană, relatează miercuri agenţia Reuters citând surse din domeniu, scrie

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Agerpres.

Aceste noi instrucţiuni, fără caracter obligatoriu, fac parte dintr-o serie de măsuri de combatere a riscurilor cibernetice la nivel naţional şi comunitar, în special a celor legate de compania chineză Huawei Technologies.

Totuşi, recomandările Comisiei nu menţionează explicit vreo ţară sau companie anume, potrivit respectivelor surse. ''Măsuri de securitate mai stricte vor fi aplicate în cazul furnizorilor de mare risc pentru părţile sensibile ale reţelei ori pentru infrastructura de bază'', indică una dintre surse.

Comisarul european pentru economie digitală, Margrethe Vestager, este aşteptată să anunţe noile recomandări pe 29 ianuarie.

Elaborarea unui audit de către statele membre sau chiar emiterea unor certificate pentru furnizorii de mare risc ar urma să se regăsească printre celelalte măsuri cuprinse în aceste recomandări.

Executivul comunitar va îndemna de asemenea statele UE să-şi diversifice furnizorii pentru a nu depinde doar de o singură companie şi să folosească criterii tehnice şi non-tehnice în evaluarea lor.

Statele Unite fac presiuni asupra ţărilor europene pentru a exclude orice colaborare cu Huawei, invocând legăturile acesteia cu guvernul chinez şi faptul că echipamentele companiei ar putea fi folosite pentru operaţiuni de spionaj.