Iranul nu va încerca niciodată să obţină arme nucleare, cu sau fără acordul nuclear, a declarat miercuri preşedintele Hassan Rouhani, cerându-le puterilor europene să evite greşeala Washingtonului de a încălca pactul încheiat în 2015 cu Teheranul, scrie Reuters.

Hassan RouhaniFoto: Hotnews

”Noi nu am căutat niciodată arme nucleare (…) Cu sau fără acordul nuclear, nu vom căuta niciodată arma nucleară (…) Puterile europene vor fi responsabile pentru consecinţele încălcării pactului”, a spus Rouhani, conform site-ului preşedinţiei iraniene.

Ca reacție la retragerea Washingtonului din acordul în 2018 și reimpunerea sancțiunilor, Iran şi-a redus treptat angajamentele asumate. Rouhani a spus că Iranul rămâne angajat acordului și ar putea reveni pașilor făcuți în retragere dacă toate părțile își îndeplinesc obligațiile.

Tensiunile au crescut din nou după uciderea generalului Qassem Soleimani de către Statele Unite. Iranul a ripostat la câteva zile atacând baze folosite de americani în Irak, dar fără a ucide vreun soldat. În lumina acelor represalii, armata iraniană a doborât ”din greșeală” un avion de linie ucrainean care a decolat de pe aeroportul din Teheran, omorând 176 de oameni.