Un bogat om de afaceri venezuelean, care este anchetat în Statele Unite, l-a prezentat pe Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, tatălui liderului de opoziție al Venezuelei, Juan Guaido, în cadrul unei fastuoase adunări care a avut loc la o proprietate privată din Spania, relatează în exclusivitate Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Afacerea a făcut parte dintr-o campanie pentru indulgență în cazul omului de afaceri, Alejandro Betancourt, care caută să demonstreze legăturile sale apropiate de figurile opoziției care încearcă să îl înlăture pe socialistul venezuelean Nicolas Maduro - un obiectiv major al administrației Trump.

Betancourt i-a spus lui Giuliani că a ajutat în secret finanțarea eforturilor lui Guaido de a prelua conducerea în Venezuela, potrivit unor persoane apropiate situației, dintre care doi au oferit detalii cu privire la întâlnirea din Spania. Betancourt a sperat că acele acte de bună credință ar putea să îl facă pe Giuliani, avocatul său, să convingă Departamentul de Justiție să renunțe la ancheta privind legăturile lui Betancourt cu un caz de spălare de bani și mită din Florida, au spus sursele.

Cu o lună mai târziu, în cadrul unei întâlniri la Washington, D.C., Giuliani a solicitat procurorilor din cadrul Departamentului de Justiție să fie bânzi cu Betancourt, potrivit unei persoane care știe despre întâlnire, și lui Lev Parnas, un fost asociat al lui Giuliani, care a spus că Giuliani i-a zis la scurt timp după eveniment. Parnas și cealaltă persoană au spus că Giuliani le-a spus procurorilor că Betancourt a asigurat asistență pentru eforturile politice ale lui Guaido și că așadar face treabă bună pentru Statele Unite.

Este prima oară când Parnas a detaliat povestea cu privire la Betancourt, Giuliani și Venezuela.

Giuliani a refuzat să confirme întâlnirea cu procurorii americani din partea lui Betancourt și nici nu a spus dacă omul de afaceri venezuelean este clientul său.

”Lev Parnas nu are niciun drept să vorbească despre acea întâlnire”, a spus Giuliani pentru Reuters într-un scurt interviu prin telefon. ”A fost o întâlnire confidențială - dacă a avut loc”, a adăugat acesta.

”Credibilitatea lui Lev Parnas nu valorează nimic”, a mai spus Giuliani.

Departamentul de Justiție a refuzat și el să comenteze. Betancour și avocatul său Frank Wohl de asemenea nu au răspuns.

Reuters nu a putut determina dacă Betancourt a finanțat opoziția sprijinită de SUA sau dacă doar a pretins că a făcut-o.

Guaido și principalul partid de opoziție, Popular Will, au negat că au primit finanțare de la Betancourt. Guaido a fost membru al formațiunii până când s-a retras din acesta luna aceasta. Wilmer Guaido, tatăl lui Guaido, a negat că s-a întâlnit cu Betancourt în Spania.

Întâlnirea lui Giuliani cu Betancourt la proprietatea din Spania și eforturile avocatului de a face lobby pentru afacerist pe lângă Departamentului Justiției americane au fost relatate anterior de către Washington Post.

Reuters a relatat pentru prima dată că Betancourt i-a spus lui Giuliani că a finanțat opoziția din Venezuela și că Giuliani ar fi cerut procurorilor americani să renunțe la anchetă pe acest motiv.