Şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a anunţat luni că se va întâlni la începutul lui februarie cu preşedintele Cataloniei, independentisul Quim Torra. El a exclus însă orice referendum de independenţă a acestei regiuni autonome, anunță Le Vif, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întâlnirea va avea loc „în prima săptămână din februarie”, la Barcelona, a spus dl Sanchez la televiziunea publică. Quim Torra a solicitat această întâlnire înaintea organizării unei mese rotunde bilaterale între cele două executive, central şi regional, destinată să găsească o soluţie crizei politice începute în 2017.

„Ceea ce dorim este ca (n.r. întâlnirea) să se încheie cu un vot din partea populaţiei catalane privind un acord”, a spus premierul spaniol, fără a preciza dacă acesta s-ar putea referi la un nou statut de autonomie.

Dar el a exclus orice referendum de independenţă a Cataloniei. Va fi „un vot pe un acord, nu un vot pe o divizare”, a avertizat el.

„Dacă propunem votarea unui acord, este pentru a-i uni pe catalani, nu pentru a-i separa”, a mai declarat Pedro Sanchez.

Quim Torra, aflat în fruntea unei coaliţii ce dorește obținerea independenței, se găseşte într-o situaţie precară: Comisia electorală spaniolă a ordonat la începutul lui ianuarie ca el sa fie decăzut din funcţia de deputat regional, după condamnarea sa de către justitia spaniolă pe 19 decembrie pentru „nesupunere”.

El a anunţat că va sesiza Curtea supremă. Dacă decăderea sa din funcţie este confirmată, acest lucru va duce probabil la alegeri anticipate în Catalonia.