Oficialii elvețieni au dejucat o operațiune de spionaj desfășurată de ruși ce se dădeau drept instalatori în Davos, gazda reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, scrie un ziar local, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit articolului din ziarul Tages-Anzeiger, cei doi ruși au fost verificați, în luna august a anului trecut, de poliția elvețiană din stațiunea de ski ce găzduiește săptămâna aceasta reuniunea elitelor politice și de afaceri din lume.

Cei doi au prezentat pașapoarte diplomatice, apoi au părăsit Elveția.

Poliția din cantonul elvețian Grisons a spus doar că doi bărbați cu pașapoarte diplomatice rusești au fost obiectul unei verificări de identitate în august 2019, fără a fi stabilită o legătură între vizita lor și Forumul de la Davos.

”Este adevărat că am verificat doi cetățeni ruși în Davos și că s-au legitimat cu pașapoarte diplomatice, dat nu am putut stabili motive pentru a-i reține. Li s-a permis să plece”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției cantonale.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei din Berna a negat informațiile din articol, spunând că doi diplomați ce activează în afara Elveției au fost verificați și li s-a permis să-și vadă de drum: ”Pașapoartele diplomatice sunt date oficialilor de rang înalt, nu celor care fac muncă manuală. Probabil a fost vorba de o glumă tâmpită”.