Un bărbat din Bangladesh, căutat de familia sa de aproape o jumătate de secol, a fost găsit de rude grație unui videoclip care a devenit viral pe Facebook, scrie AFP.

Habibur RahmanFoto: Captura Facebook

Habibur Rahman era un om de afaceri de 30 de ani și tată a patru copii, în localitatea Sylhet (nord-est), atunci când a dispărut în 1972 după o călătorie de afaceri în orașul portuar Chittagong, a afirmat luni familia sa.

Rudele, dintre care majoritatea trăiesc în prezent în străinătate, l-au căutat ani de zile, fără succes. Până când soția unuia dintre nepoții săi, stabilită în Statele Unite, l-a reperat într-o înregistrare video postată în această lună pe Facebook.

"Ne-a alertat și ne-am grăbit la spital și l-am descoperit pe bunicul meu în viață", a povestit pentru AFP Kefayat Hussain, unul dintre cei 13 nepoți ai bărbatului, care trăiește în Sylhet.

Tânărul de 20 de ani a povestit că Habibur Rahman a confirmat numele soției sale, decedată în 2000, și al altor membri ai familiei.

Potrivit ajutorului său Rajiya Begum, care se ocupă de bătrân de cinci ani, acesta a devenit un ascet și trăia în sanctuarele sufi din districtul Moulvibazar, la sud de Sylhet.

A fost internat în spitalul din Sylhet la începutul lunii după ce și-a rupt o mână. Neavând bani pentru operație, ajutorul său i-a cerut unui alt pacient să facă un videoclip și să-l posteze pe Facebook în încercarea de a strânge fonduri.

Distribuit de alți internauți, înregistrarea a depășit un milion de vizualizări.

"Nu ne-a recunoscut la început dar atunci când a văzut verii mai mari ai tatălui meu a știut imediat că suntem noi. A plâns ca un copil", a povestit Kefayat Hussain.

"A pus multe întrebări despre bunica mea și unchii mei care trăiesc în străinătate", a adăugat acesta.

Familia lui Habibur Rahman a menționat că nu știe motivele dispariției sale dar se bucură că l-au găsit pe bărbat în viață.

Cel de-al treilea fiul al său, Jalal Uddin, în vârstă de un an și jumătate la dispariția sa, a declarat: "inima mea a sângerat timp de 48 lungi ani deoarece de-abia îmi amintea chipul tatălui meu".

Rudele bătrânului urmează acum să vină în Bangladesh din Marea Britanie și din Statele Unite pentru o reuniune familială nesperată.