Situația ar putea fi mult mai gravă, experți britanici declarând pentru BBC că numărul celor infectați ar putea fi de 1.700, mult mai mare decât statisticile oficiale furnizate de chinezi.
Luni, autoritățile sud-coreene au anunțat că a consemnat primul caz confirmat de coronavirus, o femeie de 35 de ani ce venea din China fiind izolată încă din aeroport pentru că prezenta mai multe simptome, printre care și febră mare. Amintim că, săptămâna trecută, în Thailanda au fost consemnate două astfel de cazuri, iar în Japonia unul.
Virusul se răspândește nu numai în străinătate, ci și pe teritoriul Chinei. Comisia pentru sănătate Daxing a anunțat că în Beijing au fost confirmate două cazuri, iar autoritățile din provincia Guyangdong au transmis că un caz a fost consemnat și în Shenzen.
Acestea sunt primele infecții raportate în afara orașului Wuhan, locul unde a apărut virusul.
Autoritățile locale din Wuhan au informat că în weekend au apărut 136 de cazuri de pneumonie provocate de virus, acestea adăugându-se la cele 62 de cazuri deja confirmate. De asemenea, duminică a fost înregistrat al treilea deces provocat de boală.
Numărul bolnavilor a trecut deja -potrivit cifrelor oficiale - de 200, subliniind cât de dificilă este ținerea sub control a epidemiei. Mai ales că, săptămâna aceasta începe perioada sărbătorilor de An Nou chinezesc, când sute de milioane de oameni vor face călătorii în interiorul Chinei, dar și în afara țării.
Virusul ține de aceeași familie de coronavirusuri ca cel SARS care a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în 2002-2003, epidemie care a avut originea tot în China. Comisia Națională pentru Sănătate din China a transmis în weekend că a majorat eforturile de prevenție, dar a recunoscut că tot nu știe care este sursa virusului.
Epidemia este unul dintre cele mai discutate subiecte de pe rețeaua socială chineză Weibo, mulți utilizatori fiind îngrijorați pentru sănătatea lor. ”Cine știe câți oameni au fost în Wuhan și nu-și dau seama că deja sunt infectați”, a spus un utilizator.
Global Times, ziar ce ține de People's Daily, grupul editorial oficial al Partidului Comunist, a scris într-un editorial că guvernul trebuie să dezvăluie toate informațiile pentru a nu repeta greșelile făcute în cazul SARS. Atunci, oficialii chinezi au ascuns epidemia timp de săptămâni, recunoscând problema abia după ce numărul morților a crescut, iar zvonurile se răspândiseră peste tot.
”Ascunderea informațiilor ar fi o lovitură serioasă pentru credibilitatea guvernului și ar putea provoca o panică și mai mare”, se spune în editorial.
----
La datele care le avem pare sa fie mult sub gripa, eu zic totusi sa mai asteptam ca poate primi ceva date mai exacte. Dar pana acuma ii aproape de o epidemia buna de rujeola. Stiu ca un search pe net produce alergie si poate provoca boli autoimune grave in general asa ca eu fiind imun sar in ajutor:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_human_disease_case_fatality_rates
de ce atâta caz la 800 victime?
sunt boli mult mai simple care au sau nu leac și care omoară lunar mai mulți oameni.
care e riscul pe care nu îl văd eu aici?
Zi o alta afecțiune pe care o iei in tramvai sau la film și ai 10% șanse sa mori in 2 săptămâni.