Boris Johnson se află pe o traiectorie de coliziune cu marile grupuri de afaceri în timp ce asistenţii lui fac planuri pentru anularea perioadei de graţie de doi ani înainte de intrarea în vigoare a noilor reguli pentru imigraţie, scrie The Telegraph, citat de Rador.

Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

Boris Johnson se pregăteşte să impună noi restricţii pentru migranţii necalificaţi care doresc să ajungă în Marea Britanie, în prima zi după încheierea perioadei de tranziţie la Brexit, în decembrie, potrivit unei dezvăluiri făcute de Telegraph.

Conform noilor planuri radicale elaborate de asistenţii premierului, guvernul îşi va devansa efectiv reforma imigraţiei post-Brexit cu doi ani - eliminând prelungirea temporară a actualelor reguli până în 2023, care fusese solicitată de grupurile de afaceri şi promisă de Theresa May.

Se aşteaptă ca propunerile să fie prezentate cabinetului săptămâna aceasta de către secretarul de Interne, Priti Patel, în cadrul unui document privind viitorul sistem de imigraţie al Regatului Unit.

O sursă din Downing Street a confirmat: "Este necesar ca noi să livrăm schimbarea şi afacerile trebuie să fie pregătite pentru oprirea migraţiei necontrolate a muncitorilor necalificaţi, anul acesta".

Demersul îi va pune pe dl Johnson şi dl Patel pe o traiectorie de coliziune cu grupurile de afaceri de felul Confederaţiei Industriilor britanice, care a insistat că firmele au nevoie "de cel puţin doi ani pentru a se adapta la orice sistem de imigraţie nou".

Dezvăluirea are loc după ce ministrul finanţelor Sajid Javid a emis un avertisment separat prin care îndeamnă afacerile să renunţe la solicitarea lor ca Regatul Unit să păstreze legăturile strânse cu UE după Brexit, afirmând că firmele au avut la dispoziţie trei ani pentru a se pregăti pentru Brexit.

Dl Johnson plănuieşte să introducă un sistem de imigraţie bazat pe puncte în stil australian.

În timpul campaniei electorale, el a dezvăluit că aceasta ar include prevenirea venirii muncitorilor cu calificare inferioară în Regatul Unit dacă nu există o "penurie concretă" de personal în sectorul lor de activitate, cum ar fi construcţiile.

Persoanele care vin vor putea rămâne în Regatul Unit doar temporar.

Proiectul dnei May pentru imigraţie, publicat în 2018 în timpul mandatului de secretar de Interne al dlui Javid, recunoştea "provocările cu care se confruntă... angajatorii... cărora le va veni greu să se adapteze imediat" noilor reguli ale imigraţiei. Documentul propunea o "rută limitată în timp pentru muncitorii sezonieri" care vin în Regatul Unit, de doi ani în total.

Dar se pare că asistenţii dlui Johnson au ajuns la concluzia că publicul se aşteaptă la schimbări semnificative ale politicii de frontieră a ţării, de la sfârşitul perioadei de tranziţie la Brexit, în decembrie.

Una din promisiunile esenţiale făcute de campania oficială "Leave" a fost "reasumarea controlului".

Dl Johnson va lua o decizie finală după revizuirea realizată de Comisia de consiliere privind migraţia, asupra modalităţilor de funcţionare a unui sistem pe bază de puncte.

Una din opţiunile care se pare că ar fi preferată de Downing Street este înlocuirea actualului drept de intrare în ţară al muncitorilor necalificaţi cu cote pentru diverse sectoare, cum ar fi industria construcţiilor.

O sursă din Downing Street a spus: "Acum când mai sunt puţin mai mult de zece zile până la plecarea noastră din UE, avem oportunitatea fără precedent de a schimba modul de funcţionare al sistemului nostru de imigraţie. Există o atracţie clară pentru muncitorii talentaţi şi calificaţi din lumea întreagă care vor să vină în Regatul Unit, dar totodată este nevoie să aibă loc o reducere a numărului de lucrători necalificaţi şi a celor fără un loc de muncă, care pătrund în Regatul Unit, şi acesta este motivul pentru care acesta va lua sfârşit la încheierea perioadei de tranziţie, în decembrie".