Potrivit unui sondaj de opinie realizat recent de UE, din punct de vedere emoţional, cetăţenii Ungariei manifestă un ataşament foarte puternic faţă de UE, în timp ce finlandezii sunt ataşaţi mai mult de propria lor ţară, potrivit Infostart, citat de Rador.

BudapestaFoto: Hotnews

Din sondajul de opinie realizat de European Social Survey mai rezultă că ţările membre ale UE sunt mai ataşate emoţional de propria naţiune decât de Uniunea Europeană, a declarat portalului ungar Infostart directorul executiv al Institutului Publicus, András Pulai, referindu-se la rezultatele sondajului.

"În toate ţările membre ale UE, ataşamentul faţă de propria ţară, de propria naţiune, este mai puternic, acesta fiind de două-trei ori mai mare în comparaţie cu ataşamentul manifestat faţă de Uniunea Europeană." În schimb, în Ungaria este mai puternic sentimentul de afecţiune faţă de EU.

Ataşamentul faţă de UE a fost măsurat pe o scală de la unu la zece, în care ataşamentul cetăţenilor ungari faţă de UE a obţinut 63 de puncte procentuale, în timp ce ataşamentul lor faţă de Ungaria a primit 77%. Cele două valori sunt foarte apropiate, astfel că Ungaria a ajuns pe primul loc din acest punct de vedere.

Finlandezii au dat dovadă de cel mai înalt grad de ataşament faţă de propria lor ţară, a precizat analistul politic ungar, care a adăugat că şi sondajele de opinie realizate în Ungaria demonstrează că Ungaria manifestă un ataşament puternic faţă de Uniunea Europeană. "În Ungaria, după schimbarea regimului, alegătorii afirmă pe toate canalele existente că apartenenţa lor la Europa în dimensiunea internaţională este cea mai importantă pentru ei.

András Pulai a arătat că majoritatea ţărilor din UE au o viziune pozitivă asupra Uniunii Europene. "În majoritatea ţărilor membre ale UE, peste 50% din populaţie este ataşată de UE, însă în unele ţări nu se constată această tendinţă, ca de exemplu în Marea Britanie, ceea ce nu este surprinzător după referendumul privind Brexit", a adăugat András Pulai.

Potrivit directorului executiv al Institutului Publicus, după cel de-al Doilea Război Mondial Uniunea Europeană a devenit o comunitate emoţională, socială şi culturală, de unde rezultă că această comunitate va rămâne viabilă pe termen lung. (infostart.hu)