Președintele Franței, Emmanuel Macron a făcut apel duminică la Organizația Națiunilor Unite să negocieze o încetare a focului în Libia fără condiții prealabile din partea forțelor implicate în conflict, informează Mediafax citând Le Figaro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Solicitarea președintelui francez a fost făcută în cadrul conferinței pe tema conflictului din Libia, desfășurată la Berlin.

De asemenea, Macron și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sosirea luptătorilor străini în Libia, acesta făcând referire la luptătorii trimiși de Turcia în sprijinul Guvernului de uniune națională de la Tripoli.

„Este datoria Organizației Națiunilor Unite să negocieze termenii unui acord real de încetare a focului, fără ca vreunul dintre beligeranți să pună condiții prealabile. Dar depinde de noi să nu luăm vreo decizie care să compromită încetarea ostilităților sau care să creeze noi amenințări pentru libieni sau pentru noi toți”, a declarat liderul francez.

„Trebuie să îmi exprim profunda îngrijorare cu privire la sosirea luptătorilor străini la Tripoli. Acest lucru trebuie oprit”, a adăugat Macron.

Reprezentanți ai mai multor state s-au reunit duminică la Berlin pentru a încerca să convingă cele două părți ale conflictului din Libia să ajungă la un acord privind pacea în această țară.

La conferinţa de la Berlin participă Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului Acordului Naţional din Libia, recunoscut de ONU, mareşalul Khalifa Haftar, liderul grupului insurgent Armata Naţională Libiană, dar şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, omologii săi din Franţa şi Turcia, Emmanuel Macron şi Recep Tayyip Erdogan, precum şi premierul Marii Britanii, Boris Johnson.