Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat sâmbătă că nu doreşte ca Rusia să se întoarcă la practica din epoca sovietică de a avea conducători pe viaţă care au murit în funcţie fără o strategie de succesiune adecvată, relatează Reuters, citează Agerpres.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Comentariile sale, făcute la Sankt Petersburg în prezenţa unor veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, survin la câteva zile după ce a dezvăluit o schimbare rapidă a sistemului politic care a dus la demisia lui Dmitri Medvedev din funcţia de premier şi a guvernului acestuia.

Putin, într-o mişcare surprinzătoare, l-a ales desemnat ca şef al executivului pe directorul Fiscului, Mihail Mişustin, relativ necunoscut marelui public. Ruşii aşteaptă acum să afle care sunt miniştrii care îşi vor păstra funcţiile într-un nou guvern, notează Reuters.

Modificările aduse de Putin, care ar amenda constituţia pentru a crea noi centre de putere în afara preşedinţiei, au fost percepute la scară largă că îi dau posibilitatea liderului de la Kremlin să-şi extindă puterea odată ce părăseşte preşedinţia în 2024. El a dominat politica rusă, ca preşedinte sau ca prim-ministru, timp de două decenii.

Criticii îl acuză pe Putin, fost ofiţer KGB, că plănuieşte să rămână la o anumită capacitate şi după încheierea mandatului său. Ei îl suspectează că intenţionează să continue să deţină controlul asupra celei mai mari naţiuni din lume, care este, de asemenea, una dintre cele două mari puteri nucleare importante ale lumii.

În comentariile sale de sâmbătă, Putin, care a spus deja că doreşte ca mandatele viitorilor preşedinţi să fie limitate la două, deşi în prezent el se află la al patrulea mandat, a respins ideea preşedinţilor ruşi pe viaţă.

''În ceea ce priveşte mandatele (prezidenţiale) pentru a rămâne la putere înţeleg... că (îngrijorare pentru acest lucru) are legătură pentru mulţi oameni cu preocupări despre societate, stat şi stabilitate internă şi externă'', a declarat Vladimir Putin.

''Dar ar fi foarte îngrijorător să ne întoarcem la situaţia de la mijlocul anilor '80, când liderii de stat rămâneau la putere, unul câte unul, până la sfârşitul zilelor şi plecau din funcţie fără a asigura condiţiile necesare pentru o tranziţie a puterii. Aşa că ar fi mai bine să nu se revină la acea situaţie'', a spus preşedintele rus.

Perioada sovietică a fost marcată de o serie de lideri precum Leonid Brejnev, Iuri Andropov şi Konstantin Chernenko, care au murit cu toţii în timp ce se aflau în funcţie.