Președintele Donald Trump a povestit minut cu minut cum a avut loc atacul cu drone care l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani în timpul unei cine de strângere de fonduri, potrivit unei înregistrări audio obținute de CNN. Liderul de la Casa Albă a relatat că Soleimani ”spunea lucruri urâte despre țara noastră”, înainte ca președintele american să autorizeze atacul. Potrivit acestuia, Soleimani a spus ”vă vom ataca țara, vă vom omorî oamenii”. ”Cât de mult din acest rahat trebuie să ascultăm? Cât vom asculta?”, a întrebat Trump în înregistrare, relatează AFP și Reuters.

Donald TrumpFoto: White House

Trump și-a adus minte scena uciderii lui Soleimani și a povestit, în stilul caracteristic, dramatizat, cum monitoriza atacurile din Casa Albă.

Președintele a povestit atacul vineri seară la o petrecere la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida.

Postul CNN a difuzat înregistrarea sâmbătă.

”Se presupunea că era invincibil”, a spus Trump.

Potrivit președintelui, înainte de atacul care l-a țintit pe Soleimani în capitala din Irak, ”spunea lucruri urâte despre țara noastră”.

”Spunea, gen, vă vom ataca țara, vă vom ataca oamenii. Am spus: Cât de mult trebuie să mai ascultăm din acest rahat? Cât să mai ascultăm”, a spus Trump în înregistrare.

Apoi Donald Trump a reprodus scena, imitând soldații care i se adresau în timp ce urmărea operațiunea din Statele Unite.

“Sunt împreună, domnule”, a spus Trump că i-au raportat oficialii din armată. “Au două minute şi 11 secunde. Fără emoţii. Două minute şi 11 secunde de trăit, domnule. Sunt în maşină, sunt într-un vehicul blindat. Domnule, au aproximativ un minut de trăit. 30 de secunde. Zece, 9, 8…”.

“Apoi, brusc, bum”, a mai spus Donald Trump. “Nu mai sunt, domnule. Am încheiat”. “Am spus, unde este tipul ăsta?”, a continuat Trump. “A fost ultima dată când l-am auzit”.

Președintele american a fost încântat că a eliminat ”doi la preț de unu” - Qassem Soleimani și Abou Mehdi al-Mouhandis.

El a recunoscut atacul a ”zguduit lumea”, dar a spus el ”a meritat-o” pentru că ”era rău, a omorât (...) sute de mii de oameni și mii de americani”, a adăugat el despre generalul iranian.

Iranul a ripostat la câteva zile atacând baze folosite de americani în Irak, dar fără a ucide vreun soldat. În luma acelor represalii, armata iraniană a doborât ”din greșeală” un avion de linie ucrainean care a decolat de pe aeroportul din Teheran, omorând 176 de oameni.