Peste 160 de persoane au fost rănite sâmbătă în confruntări între protestatarii antiguvernamentali și forțele de ordine la Beirut, potrivit unui nou bilanț al Crucii Roșii din Liban, relatează AFP.

protest LibanFoto: Captura video

”Peste 65 de oameni au fost transportați la spitale (...) în timp ce alți peste 100 erau tratați la fața locului”, a spus un purtător de cuvânt al Crucii Roșii pentru AFP, adăugând că răniții sunt atât dintre protestatari, cât și dintre forțele de ordine.

Libanul este zguduit de proteste naţionale începând cu 17 octombrie, care au dus la demisia premierului Saad Hariri.

După o pauză de câteva săptămâni, reticenţa liderilor libanezi de a forma un nou guvern şi de a rezolva problemele economice tot mai mari ale ţării a dus la reizbucnirea protestelor.

La 19 decembrie, fostul ministru al educaţiei şi profesor universitar Hassan Diab a fost desemnat noul premier cu ajutorul mişcării Hezbollah, susţinută de Iran, şi al aliaţilor acesteia.

Diab nu a reuşit până acum să formeze un guvern în principal din tehnocraţi în încercarea de a scoate Libanul din cea mai gravă criză economică a sa de după războiul civil din 1975-1990.

Hezbollah şi aliaţii săi insistă pe formarea unui guvern cu figuri politice alături de experţi.

Libanul este sub presiunea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional de a adopta măsuri de austeritate în schimbul unui sprijin financiar.

Libanul are unul dintre cele mai mari niveluri ale datoriei publice din lume, echivalentul a circa 150% din Produsul Intern Brut.