Forțele pro Haftar au blocat sâmbătă principalele terminale petroliere din estul Libiei, în ajunul summitului internațional de la Berlin care ar trebui să relanseze procesul de pace in această țară distrusă de război civil, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oprirea exportului de aur negru, care reprezintă aproape singura sursă de venit al libienilor, este un semn de protest față de intervenția Turciei în țară, potrivit forțelor loiale lui Marshal Khalifa Haftar, omul forte în estul țării aflat în conflict cu guvernul recunoscut de ONU la Tripoli.

Într-un comunicat de presă, Compania Națională de Petrol a spus că exportul s-a oprit în terminalele petroliere Brega, Ras Lanouf, al-Sedra și al-Hariga.

Acest blocaj va provoca scăderea producței țării de la 1,3 milioane de barili pe zi la 500.000 de barili pe zi și o scădere a câștigurilor de 55 milioane de dolari pe zi, potrivit companiei.

Mareșalul Haftar, care conduce o ofensivă pentru a captura capitala din aprilie 2019, este așteptat duminică la o conferință despre Libia organizată de ONU.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Sergei Lavrov, anunța luni că un ”anumit progres” a fost făcut după negocierile din Moscova care vizau semnarea unui acord formal de încetare a focului în Libia între cei doi lideri implicați în conflictul libian.

Mareșalul Haftar a părăsit Moscova însă fără să semneze acordul de încetare a focului acceptat de rivalul său Fayez al-Sarraj, șeful guvernului libian de uniune națională (GNA) recunoscut de ONU.

Șeful GNA, Fayez al-Sarraj, și mareșalul Khalifa Haftar, ale căror trupe se confruntă de 9 luni la porțile Tripoli (vest), nu s-au întâlnit luni la Moscova, dar au negociat un acord de încetare a focului prin intermediari ruși și turci.

Ankara îl susține pe Sarraj, inclusiv militar, în timp ce Moscova, în ciuda negărilor, este suspectată că îl susține pe mareșalul Haftar cu arme, bani și mercenari.

Dacă Sarraj a semnat textul, rivalul său a plecat fără să facă acest lucru, spre surpriza generală, după ce a cerut mai întâi un interval de gândire.

Proiectul de acord fusese înaintat celor doi rivali cu două zile înainte, potrivit unor surse diplomatice libiene.

Citește și: