Protestatarii care se opun schimbărilor propuse de guvernul francez în sistemul de pensii au încercat să intre cu forța într-un teatru din Paris, unde președintele Emmanuel Macron și soția sa au participat la un spectacol, relatează Reuters.

Oameni intrand cu forta in teatrul din ParisFoto: Captura video

O mulțime de oameni s-a strâns în fața Teatrului Des Bouffes du Nord vineri seară după ce cuplul a ajuns pentru a vedea un spectacol. Imaginile video postate pe rețelele de socializare au arătat protestatari scandând ”Macron, demisia”, iar la un moment dat au încercat să intre în sala din apropierea Gării de Nord.

”A fost o tentativă de a intra în teatru, dar cuplul prezidențial a putut să rămână până la finalul spectacolului și a plecat cu mașina în jurul orei 10 p.m, însoțiți de un echipaj de poliție”, a spus o sursă apropiată lui Macron.

Prezența președintelui în teatru a fost anunțată pe Twitter de un jurnalist și activist politic Tafa Bouhafs, care era în sală. Acesta a fost reținut mai târziu de poliție, potrivit unei surse judiciare.

Macron a mai fost anterior ținta vestelor galbene.

Președintele s-a ținut în mare parte deoparte în timpul protestelor împotriva planurilor de a modifica sistemul de pensii din Franța, lăsându-l pe Edouard Philippe, premierul său, să se confrunte cu sindicaliștii, de când au început protestele de o lună și jumătate.

Preşedintele Emmanuel Macron afirmă că reformele sunt esenţiale pentru simplificarea sistemului de pensii complicat, dar oponenţii săi susţin că mulţi francezi vor trebui să muncească mai mult dacă acestea se materializează.

Macron vrea să introducă un sistem de pensii cu drepturi egale pentru toată lumea și să elimine un set de sub-sisteme în baza cărora unii lucrători de la SNCF, RATP și alte instituții se pot pensiona la vârsta de 50 de ani, cu un deceniu înaintea celorlalți.