O monedă pe care este gravată imaginea regelui britanic Edward al VIII-lea a fost vândută pentru suma record de 1 milion de lire sterline, echivalentul a 1,3 milioane de dolari. Potrivit The Royal Mint, monetăria care se ocupă de crearea monedelor din Regatul Unit, moneda a fost vândută unui colecționar privat, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Moneda este cunoscută sub numele de „Suveranul Edward al-VIII-lea” și este una dintre cele mai râvnite monede din lume, fiind produsă cu ocazia urcării pe tron a regelui din anul 1936. De altfel, nu există decât șase astfel de monede în întreaga lume, iar patru dintre ele se află în muzee.

Monedele nu au ajuns să circule pentru că regele a ales să abdice tot în același an, în momentul în care a decis să o ia de soție pe Wallis Simpson. Regelui nu îi era îndăduit să se căsătorească cu Simpson pentru că aceasta era divorțată.

Moneda mai este specială și datorită faptului că regele a încălcat tradiția monarhiei britanice, conform căreia regii trebuie să apară cu chipul îndreptat în direcția opusă față de predecesorul său. Edward al VIII-lea a ales să apară în aceeași direcție în care se uita și tatăl său, regele George al V-lea, pentru că îi plăcea mai mult cum arată din profilul stâng.