Ministrul Culturii din guvernul președintelui brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro, Roberto Alvim, a demisionat vineri după a provocat un scandal cu un discurs în care l-a parafrazat pe șeful propagandei naziste Joseph Goebbels, relatează AFP.

Roberto AlvimFoto: captura video

”În lumina episodului lamentabil, mi-am prezentat imediat demisia președintelui Jair Bolsonaro, din dorința de a-l proteja”, a anunțat Alvim pe Facebook.

La câteva minute după, președintele Bolsonaro a confirmat pe twitter plecarea acestuia din funcție ”din cauza cuvintelor nefericite care au făcut imposibilă menținerea sa” în funcție.

Ministrul Culturii și-a exprimat de asemenea ”respingerea ideologiilor totalitare, cum sunt nazismul și comunismul”, precum și ”sprijinul său fără restricții față de comunitatea evreiască”.

Ministrul a difuzat joi seară un video în care acesta apare într-un costum negru, iar pe fundal se aude muzică de Wagner, compozitorul favorit al lui Hitler.

”Arta braziliană din deceniul urmptor va fi eroică și națională ... și imperativă pentru că va fi legată de aspirațiile stringente ale poporului nostru, sau nu va fi deloc”, a spus Alvim.

Propoziția este foarte asemănătoare cu cea atribuită lui Goebbels în cartea ”Goebbels, biografie” de Peter Longerich: ”Arta germană a deceniului următor va fi eroică, romantică, obiectivă și liberă de orice sentimentalitate, va fi națională și cu mare pathos, va fi imperativă sau nu va fi deloc”.