Senatul polonez a respins vineri proiectul controversat de lege destinat să pedepsească judecătorii care pun la îndoială reformele judiciare promovate de către conservatorii aflați la putere și criticat de către Comisia Europeană și Curtea de Justiție a UE, relatează AFP.

Magistratii au iesit in strada in PoloniaFoto: Captura YouTube

Camera Superioară, unde opoziția este ușor majoritară, a respins acest text, botezat ”lege botniță” de către criticii săi, cu 51 de voturi la 48, a spus președintele Tomasz Grodzki.

Guvernul conservator al partidului Lege și Dreptate (PiS) apără reformele care vizează, potrivit lui, să combată corupția și efectele comunismului. Opoziția vede proiectul ca pe o încercare de a reduce la tăcere magistrații critici și ca pe o tentativă de a reduce independența justiției.

Reformele au suscitat contestații din partea mediilor judecătorești, care se tem că vor slăbi statul de drept din Polonia, dar și sistemul judiciar european.

Sâmbăta trecută, judecătorii din mai multe state membre, printre care și din România, s-au alăturat magistraților și avocaților polonezi pentru a protesta față de proiect.

Există riscul ca textul să fie adoptat rapid de către Camera Inferioară, dominată de PiS, iar votul deputaților poate fi anulat.

Comisia a lansat deja alte două proceduri de infringement împotriva Varșoviei, dintre care una în iulie 2017 pentru reforma tribunalelor și cealaltă în iulie 2018 legată de reforma Curții Supreme. În aceste două cazuri, absența unor răspunsuri satisfăcătoare din partea Varșoviei au condus la sesizarea Curții de Justiție a UE.

Aceste proceduri au loc în paralel cu altă procedură, mult mai dură și excepțională, denumită Articolul 7 din tratatul privind UE, declanșată de Comisie în 2017.

Acest mecanism nu mai fusese demarat niciodată în UE. El a fost însă activat și împotriva Ungariei lui Viktor Orban, în 12 septembrie, de această dată de către Parlamentul European.

Citește și:

Comisia Europeană cere Curții Europene de Justiție să suspende Secția Disciplinară a Curții Supreme din Polonia / Polonia spune că UE nu are temei pentru a pune la îndoială reformele din domeniul justiției