O companie aeriană din Hong Kong a obligat o tânără să facă un test de sarcină înainte de a-i permite să se îmbarce într-o aeronavă având ca destinaţie o insulă din Pacific, populară printre femeile gravide care doresc să obţină cetăţenia americană pentru copiii lor, scrie AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Midori Nishida, în vârstă de 25 de ani, a fost escortată într-o toaletă publică din aeroportul din Hong Kong. Ei i s-a solicitat să efectueze acolo un test de sarcină care a demonstrat că nu este însărcinată, pentru a se putea îmbarca într-un zbor al companiei Hong Kong Express către Saipan, un teritoriu american.

Incidentul, dezvăluit de Wall Street Journal, a avut loc în noiembrie. Midori Nishida declarase anterior într-un chestionar necesar la înregistrare că nu era însărcinată. Însă, personalul companiei a vrut să se asigure de acest lucru.

''A fost foarte umilitor şi frustrant'', a declarat Nishida cotidianului american. Ea a crescut în Saipan, cea mai mare din Insulele Mariane de Nord. Familia sa a trăit mai mult de 20 de ani pe acest teritoriu, devenit american la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Compania aeriană a indicat pentru AFP că şi-a cerut scuze tinerei şi a încetat această practică. ''Am suspendat imediat această practică care face obiectul unei reexaminări. Am dori să ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate'', a declarat compania aeriană într-un comunicat.

Hong Kong Express a explicat că a luat ''măsuri în cadrul zborurilor sale către Saipan începând din februarie 2019 pentru a se asigura că legile americane privind imigraţia nu sunt compromise'', ca răspuns la îngrijorările ridicate de oamenii legii. ''Recunoaştem îngrijorările importante pe care le-a ridicat această practică'', a indicat compania.

Saipan este o destinaţie populară pentru femeile care doresc să nască pe pământ american pentru a obţine cetăţenia americană pentru copiii lor. În 2018, aproape 600 de copii au fost născuţi de turiste în Insulele Mariane de Nord, o cifră mai mare decât numărul bebeluşilor aduşi pe lume de localnice. Conform datelor publicate de autorităţile sanitare locale, 575 de turiste chineze au născut în această regiune în 2018.

Acest flux vine după introducerea în 2009 a unei măsuri de scutire de viză, destinată să atragă turiştii chinezi. Acest program a făcut din aceste insule singurul teritoriu american unde cetăţenii chinezi pot intra fără viză. Însă, în ultimii ani, Saipan a intensificat măsurile ce vizează stoparea turismului pentru naşteri, solicitând companiilor aeriene să efectueze controale.