Partidul aflat la putere în Rusia propune introducerea de pedepse penale de până la cinci ani de închisoare pentru actorii politici ale căror partide beneficiază de finanțare din străinătate, a anunțat vineri un deputat, relatează AFP.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

”Vrem să includem în Codul penal o clauză cu privire la responsabilitatea criminală a celor care primesc finanțare străină pentru activitățile politice”, a spus Yevgeni Martchenko, deputat al prtidului Rusia Unită, pentru agenția de știri RIA Novosti.

Potrivit acestuia, deputații acestui partid vor elabora și depune Dumei (Camera Inferioară a Parlamentului) un proiect de lege care va propune sentințe de până la 5 ani de închisoare.

Rusia a introdus deja în 2012 denumirea de ”agent străin” pentru toate organizațiile care primesc finanțare străină și exercită ”activitate politică”.

Acest concept vag și controversat a permis ca numeroase grupuri critice a puterii să fie vizate, iar ”agenții străini” au fost vizate de restricții administrative și financiare, precum și de supraveghere.

În 2019, Fondul luptei împotriva corupției, a lui Alexei Navalnîi, carismaticul blogger și avocat de 43 de ani, a fost clasat ca ”agent străin”.

Navalnîi de asemenea a fost în repetate rânduri arestat și a fost subiectul presiunilor poliției în toată Rusia.