Premierul ungar Viktor Orban a apărat vineri decizia guvernului său de a suspenda despăgubirile acordate deținuților din cauza condițiilor proaste în închisorile supraaglomerate ale țării, apreciind că se abuzează de această procedură, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La radioul public, premierul a acuzat avocații că "fac afaceri" exploatând legile "laxiste și absurde" pe care guvernul său a fost constrâns să le adopte după ce a pierdut un dosar în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului, în 2015.

Acest dosar a forțat Budapesta să adopte reguli care permit deținuților să ceară compensații. Guvernul a fost de asemenea nevoit să introducă norme minimale privind spațiile și condițiile sanitare în închisori.

Ungaria este țara din UE unde supra-popularea carcerală este cea mai mare, potrivit unui raport publicat în 2018 de Consiliul Europei.

Orban a afirmat vineri că statul ungar a plătit până în prezent peste 30 de milioane de euro despăgubiri pentru circa 12.000 de solicitanți.

"Se profită de lege, de asta nu mai plătim", a adăugat el, precizând că se așteaptă la bătălii juridice la nivel european.

Guvernul intenționează să ceară Parlamentului să facă legea mai restrictivă.

"Imediat ce cineva intră în închisoare, o persoană - o organizație nonguvernamentală, un avocat - o contactează și îi explică cum să procedeze", a declarat la rândul lui Bence Tuzson, un purtător de cuvânt al primului ministru.

Tuzson a declarat că Budapesta va discuta acest subiect cu Parlamentul European și cu Consiliul Europei.