Misterioasa pneumonie apărută în China crește îngrijorarea, în timp ce a doua persoană a decedat, iar zeci de pacienți sunt infectați. Thailanda a anunțat de asemenea, vineri, al doilea caz, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un bărbat de 69 de ani a murit miercuri la Wuhan (centru), un oraș de 11 milioane de locuitori, unde toate cazurile din China au fost identificate de luna trecută, a spus joi Comisia municipală pentru igienă și sănătate.

Autoritățile sanitare locale au vrut să liniștească populația săptămâna aceasta: potrivit lor, riscul transmiterii virusului între oameni nu este exclus, dar este considerat ”scăzut”.

Epidemia alimentează temerile unei reapariții a unui tip de virus foarte contagios de tip SARS (Sindron respirator Acut Sever”, care a ucis aproximativ 650 de oameni în China continentală și Hong Kong în 2002 și 2003.

Un chinez de 61 de ani a decedat săptămâna trecută.

Potrivit ultimului bilanț, cel puțin 41 de pacienți au fost identificați cu acest virus în Wuhan. Dintre ei, 12 au fost externați și cinci sunt încă în stare gravă.

Ancheta autorităților din China a determinat că mai mulți pacienți lucrau la o piață specializată în vânzarea en gros de fructe de mare și pește.

”Nu vă panicați”

Municipalitatea a luat mai multe măsuri, ordonând în special ca piața respectivă să se închidă, unde sunt făcute operațiuni de dezinfecție, dar și de analiză.

Ar fi vorba de un nou coronavirus, el poate provoca boli benigne la oameni (precum răceala), dar și altele mai grave precum SARS. Autoritățile din China au exclus însă reapariția SARS.

Potrivit Comisiei Sănătății din Wuhan, majoritatea pacienților sunt bărbați, iar cei mai mulți dintre ei în vârstă.

Al doilea bărbat decedat s-a îmbolnăvit pe 31 decembrie. Sănătatea s-a agravat după cinci zile.

Alte cazuri ale acestei misterioase pneumonii au fost detectate în străinătate: două cazuri în Thailanda și unul în Japonia. Autoritățile acestor țări au afirmat că pacienții fuseseră în Wuhan înainte să fie internați.

Ministrul thailandez al Sănătății a raportat al doilea caz vineri. Este vorba de o călătoare chineză în vârstă de 74 de ani, spitalizată după sosirea sa pe 13 ianuarie pe aeroportul din Bangkok.

”Oamenii nu ar trebui să se panicheze pentru că nu există nicio răspândire în Thailanda”, au spus autoritățile sanitare din Thailanda.

O altă pacientă chineză, a cărei febră suspectă a fost detectată pe 8 ianuarie, când a ajuns în Bangkok, se recuperează într-un spital din oraș.

Thailanda a întețit controalele pe aeroporturile sale cu ocazia Noului An Lunar (25 ianuarie).

China nu a anunțat restricții de călătorie în țară. Cu toate acestea, autoritățile de la Hong Kong au întărit măsurile pentru a detecta la frontieră astfel de cazuri cu ajutorul detectorilor de temperatură a corpului.

Organizația Mondială a Sănătății a spus joi că ”încă mai este mult de descoperit despre acest nou coronavirus”.

”Nu știm destule pentru a trage concluzii definitive asupra modului de transmitere”, a spus OMS.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a luat deja primele măsuri în ceea ce priveşte noul tip de coronavirus identificat în China, în acest sens fiind informate direcţiile de sănătate publică, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

"Institutul de Sănătate Publică a luat deja primele măsuri. Au fost informate direcţiile de sănătate publică cu privire la acest virus. Cazuistica va fi transmisă şi către unităţile sanitare. S-au emis primele avertismente de călătorie. S-a luat legătura deja cu MAE", a declarat miercuri Oana Grigore.

Oana Grigore mai spune că, potrivit experţilor în sănătate publică, pentru România există un risc scăzut de transmitere.