”Tragedia” avionului ucrainean lovit pe 8 ianuarie în Teheran arată că este timpul pentru ca Iranul și Statele Unite să înceapă o detensionare, a spus vineri ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, relatează AFP.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

”Acesta este un semnal foarte serios pentru începerea detensionării, mai degrabă decât continuarea cu amenințări permanente”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă.

Liderul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a spus vineri că drama ”amară” a avionului ucrainean lovit nu ar trebui să ducă la uitarea ”sacrificiului” generalului Qassem Soleimani, eliminat de către Statele Unite la Bagdad cu cinci zile înainte.

Vorbind pentru prima dată în 8 ani la ceremoniile religioase, el a mai spus că trebuie luate măsuri pentru a preveni alte ”tragedii” ca cea în care și-au pierdut viața cei 176 de oameni aflați la bordul aeronavei ucrainene.

Khamenei a acuzat SUA că vrea să dividă Iranul și să declanșeze un război civil, potrivit Reuters. El a reafirmat că SUA trebuie să părăsească Orientul Mijlociu. În ceea ce privește statele europene, ayatollahul a susținut că acestea nu mai sunt demne de încredere, referindu-se la acordul nuclear.

Discursul său vine pe fondul protestelor declanșate de tragedia aviatică în care și-au pierdut viața 176 de oameni, majoritatea iranieni și canadieni, avionul ucrainean fiind doborât ”din greșeală” de armata iraniană, cu puțin timp înaintea lansării atacului asupra bazelor militare americane.