Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a decis să-şi retragă din Parlament proiectul de lege vizând modificarea Constituției în domeniul descentralizării administrative - scrie, joi, ziarul Korrespondent, menţionând că, potrivit administraţiei prezidenţiale de la Kiev, documentul a fost retras pentru a fi revizuit, potrivit Rador.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Biroul Preşedintelui de la Kiev menţionează că Zelenski a decis să retragă acest proiect depus în Parlament după ce s-a consultat cu liderii partidului pro-prezidenţial Slujitorul Poporului, cu care a avut discuţii pe marginea aspectelor legate de etapa finală a reformei descentralizării în Ucraina.

Ziarul Kommersant aminteşte că această iniţiativă legislativă a preşedintelui Volodimir Zelenski a fost ţinta cricilor venite din partea mai multor ambasade occidentale. Ambasada Canadei în Ucraina, de exemplu, a postat recent pe Twitter un mesaj în care a subliniat că "împărtășește îngrijorările multor lideri de administrații locale, reprezentanți ai societății civile și experți cu privire la proiectul de lege Nr.

2598, care restricționează procesele democratice". Proiectul respectiv a fost criticat şi de Ambasada Germaniei la Kiev. Într-un mesaj postat pe aceeaşi reţea socială, diplomaţii germani avertizează că "modificările aduse Constituției Ucrainei în domeniul descentralizării ar trebui să consolideze drepturile comunităților, ori noul proiect de lege nu corespunde acestei cerințe". Potrivit ziarului online Evropeiska Pravda, pe data de 13 decembrie 2019, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a depus la Parlament un proiect de lege privind modificarea Constituției în domeniul descentralizării administrative.

În documentul respectiv, președintele Zelenski propune, printre altele, renunţarea la conceptul de "raion" şi înfiinţarea "districtelor" și a instituției prefectului în locul administrațiilor statului. În acest context, pe 14 ianuarie 2020, ambasadorul UE în Ucraina, Matti Maasikas, le-a reamintit autorităților ucrainene că "modificările constituţionale privind garanțiile referitoare la autoguvernarea locală trebuie să respecte Carta europeană a autonomiei locale".