Premierul Muntenegrului, Duško Marković, a declarat că guvernul său rămâne deschis pentru discuţii cu toate comunităţile religioase din Muntenegru. Duško Marković a subliniat că la adoptarea Legii privind libertatea religioasă s-au respectat toate recomandările Comisiei de la Veneţia, dar în ultimul timp Muntenegru a fost ţinta unei campanii mediatice agresive, care a avut drept obiectiv destabilizarea statului, potrivit Rador.

"Imediat ce îşi exprimă dorinţa, suntem deschişi pentru discuţii cu Mitropolia Muntenegrului şi Litoralului (cea mai mare eparhie a Bisericii Ortodoxe Sârbe; n.r.) pentru ajungerea la un acord" - a declarat Marković, adăugând că se aşteaptă ca partidele de opoziţie din Muntenegru să demonstreze maturitate şi răspundere faţă de alegători. Marković a declarat că ţara a fost victima unui război hibrid.

"În pofida numeroaselor activităţi subversive la care am fost expuşi şi la care am fost martori în ultimele săptămâni am reuşit să apărăm securitatea şi valorile societăţii noastre" - a subliniat Marković, adăugând că Muntenegru a a rezistat unei campanii mediatice agresive, de dezinformări și ştiri false, care a vizat inducerea unuei stări de nelinişte printre cetățeni, în rândul populaţiei, tulburarea ordinii publice şi provocarea de instabilitate. "Astăzi, Muntenegru este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere a Europei. Rata de creștere economică ridicată și investițiile interne și străine au dus la o creștere a numărului de angajați și la o scădere a numărului de șomeri din Muntenegru"- a declarat Marković.

Cetăţenii din capitala sârbă Belgrad şi cei din diferite oraşe din Muntenegru au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva măsurii care prevede naţionalizarea bunurilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, exceptând situaţiile în care comunităţile religioase furnizează documente care dovedesc drepturi de proprietate înainte de anul 1918, potrivit Euronews, citat de Rador.

"Legiuitorii sârbi de la Frontul Democrat (din Muntenegru) au fost arestaţi aseară. O astfel de situaţie - a comentat un protestatar - nu a fost văzută niciodată în democraţie şi în Parlament. Este absurd ca parlamentarii să fie arestaţi cu brutalitate, iar alţii să adopte o lege a cărui obiectiv este eliminarea bisericilor sârbe".

Legea a fost adoptată pe fondul protestelor opoziţiei în timpul unei sesiuni parlamentare frenetice care a determinat intervenţia poliţiei. Guvernul a negat că vrea să deposedeze biserica de proprietăţile sale.