Parlamentul European a lansat procedura la cererea făcută de justiţia spaniolă de ridicare a imunităţii alesului independentist catalan, Carles Puigdemont, a anunţat joi, 16 ianuarie, o vicepreşedintă a instituţiei. "Conform regulamentului, această cerere este prezentată comisiei de afaceri juridice", a precizat Ewa Bozena Kopacz în hemiciclul Parlametului, la Strasbourg, potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

O cerere similară a fost făcută pentru Tomi Comin, care a fugit şi el pentru a scăpa de justiţia spaniolă după tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017. Examinarea cererii poate dura săptămani, chiar luni.

Vizat de un mandat de arestare, Carles Puigdemont, în exil în Belgia, şi-a făcut luni intrarea în Parlamentul Eruopean, estimând că poate conta de acum pe imunitatea sa de eurodeputat pentru a veni la Strasbourg.

Cazul lui Oriol Junqueras

La alegerile europene din mai, a fost ales un al treilea catalan, Oriol Junqueras. Dar el a rămas în Spania, unde a fost condamnat la 13 ani de închisoare şi suprimarea dreptului de a fi ales. Justiţia spaniolă, apoi Parlamentul European i-au retras mandatul.

Parlamentul European primeşte regulat cereri de ridicare a imunităţii. În marea majoritate a cazurilor, le acceptă. A fost cazul pentru Jean-Marie Le Pen, în martie 2019, în cazul asistenţilor parlamentari ai Frontului Naţional.

Avizul comisiei de afaceri juridice, în faţa căreia poate sa vorbească eurodeputatul vizat, trebuie apoi validat de un vot în sesiune plenară.