Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, îşi dă seama ce luptă va trebui să se ducă pentru a convinge majoritatea republicană din Senat să îl condamne pe preşedintele Donald Trump în cadrul procesului de destituire. Dar asta nu înseamnă că ea şi democraţii din Cameră nu vor încerca, potrivit USA Today, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miercuri, Pelosi a luat îndelung aşteptata decizie pe tema celor care vor gestiona procesul din Cameră, ceea ce ne permite să aruncăm o privire asupra strategiei democraţilor în decursul istoricului proces care va hotărî dacă Trump va fi destituit din funcţie.

Şapte congresmeni vor reprezenta acuzarea pe parcursul procesului din Senat, iar ei sunt Adam Schiff, Jerry Nadler, Hakeem Jeffries, Val Demings, Zoe Lofgren, Jason Crow şi Sylvia Garcia. O serie de experţi şi de congresmeni afirmă că este vorba despre un grup divers, care cuprinde nişte nume importante mai noi sau mai vechi, unii dintre ei ar putea fi mai moderaţi, dar toţi având o experienţă judiciară care, săptămâna viitoare, va da bine în faţa scorţosului Senat atunci când va începe procesul.

Abilitatea în faţa presei

Coordonatorii procesului nu vor trebui doar să susţină cazul în faţa Senatului, ci vor dori să convingă şi publicul american - atât în privinţa evoluţiei lor în cadrul procesului, cât şi în privinţa relaţiilor cu presa.

Într-un interviu de săptămâna trecută, Val Demings a spus că, în opinia sa, nu este vorba doar despre experienţa juridică, din cauză că cei care vor coordona procesul vor avea sarcina de "a spune o poveste". "Încercăm să convingem un public", a spus ea.

S-ar putea ca Demings să se numere printre congresmenii care vor apărea frecvent în emisiunile de ştiri, împreună cu Jeffries, Schiff şi Nadler - ei fiind cu toţii nişte congresmeni invitaţi deseori în programele de ştiri.

Reprezentantul Bill Pascrell, un democrat din New Jersey care era membru al Camerei şi pe vremea procedurii de demitere a lui Clinton şi care a urmărit procesul din Senat, a declarat într-un interviu că presa are un rol primordial în procesul de demitere. "Cred că acolo trebuie să ai nişte oameni care să se adreseze publicului, care pot intra uşor în dialog cu presa, care nu vor fi timoraţi", a spus Pascrell. El a mai spus că datoria unor asemenea oameni este să se dovedească oneşti atât în faţa republicanilor din Senat, cât şi în faţa publicului american.

Pascrell a mai spus că va fi important ca gestionarii din Cameră "să vorbească sincer şi cu justeţe. Este mai important decât să încerci să punctezi motivaţia politică". "Oamenii nu sunt proşti", a adăugat el. "Urmăresc cu atenţie ce facem".