Într-un discurs, președintele iranian a cerut o evoluție a modului de guvernare al țării, în timp ce țara trece printr-o criză de încredere, potrivit Le Point, citat de Rador.

Hassan RohaniFoto: Agerpres/AP

Prăbușirea unui Boeing al companiei Ukrainian Airlines doborât la Teheran a lăsat urme adânci în Iran. Atât de mult, încât chiar și la cel mai înalt nivel al statului, începe să se ia serios în considerare repetarea unui astfel de dezastru și să se aibă în vedere o schimbare radicală a modului de guvernare. Însuși Hassan Rohani a declarat miercuri că reconcilierea națională este necesară, iar autoritățile trebuie să fie sincere cu cetățenii. Solicitând o evoluţie majoră a modului de guvernare de la Teheran, președintele iranian a recunoscut implicit că doborârea avionului, soldată cu 176 de morți, a provocat în cele din urmă o adevărată criză a încrederii poporului în autorități.

Hassan Rohani a chemat la "unitate națională" și chiar la "reconciliere națională" după ce întârzierea autorităților în recunoașterea responsabilității pentru tragedie a dus la izbucniri de furie și un val de indignare încă de sâmbătă. Referindu-se la o serie de evenimente "tragice" survenite de la începutul lunii ianuarie - de la uciderea de către Washington a unui general iranian proeminent la catastrofa "inacceptabilă" a zborului Ukrainian Airlines -, Hassan Rohani a declarat că acest lucru ar trebui să aibă ca rezultat "o mare decizie" în cadrul sistemului politic iranian.

"Și această decizie majoră", a adăugat el, este "reconcilierea națională". Alegerile legislative programate pentru 21 februarie "trebuie să fie primul pas", a spus președintele, într-o alocuţiune în Consiliul de miniștri și transmisă în mod excepțional în direct la televiziunea de stat. Pentru aceste alegeri, "poporul își dorește diversitate", a spus el pe un ton foarte hotărât, chemând autoritățile responsabile pentru validarea candidaților să nu îi descalifice. "Poporul este stăpânul nostru [...] și noi suntem slujitorii lui. Slujitorul trebuie să se adreseze stăpânului cu modestie, precizie și onestitate", a mai spus Hassan Rohani.

"Oamenii vor să se asigure că autoritățile îi tratează cu sinceritate, integritate și încredere", a spus el. "Solicit forțelor armate și personalului [lor] să le explice oamenilor [...] ce s-a întâmplat de la accident până la momentul anunțării adevărului [...] pentru ca ei să înțeleagă [că acestea] nu vor să ascundă nimic", a adăugat el. "Dacă a existat o întârziere [în transmiterea informațiilor], să prezinte scuze", a declarat Hassan Rohani. După două zile de la negarea oficială a tezei conform căreia o rachetă fusese trasă în Boeing, doborât pe 8 ianuarie, după decolarea sa de la Teheran, forțele armate iraniene și-au recunoscut responsabilitatea sâmbătă, invocând "eroarea umană". Guvernul a spus că nu a fost avertizat de forţele armate până vineri.