Ungaria liderului suveranist Viktor Orban a prezentat joi un plan alternativ "creștin" de luptă împotriva încălzirii climatice, după ce a arătat adeseori puțin entuziasm pentru tranziția ecologică, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul premierului a fixat ca obiectiv, potrivit documentului strategic publicat online, producerea unei electricități neutre față de carbon în proporție de 90% până în 2030, în special grație energiilor nucleară și solară.

"Protejarea creației și a naturii potrivit principiului biblic este o politică specific creștin-democrată", a afirmat Orban, săptămâna trecută, într-o conferință de presă la Budapesta.

Șeful guvernului ungar invocă adeseori valori creștine pentru a-și justifica acțiunile, inclusiv atunci când a refuzat categoric primirea de imigranți proveniți din țări musulmane.

Budapesta intenționează să acționeze în cadrul poluării cursurilor de apă, a depozitelor ilegale de deșeuri și să echipeze toate orașele mari cu autobuze electrice în următorii doi ani.

"A prezerva natura pentru copiii și nepoții noștri poate fi considerată o manieră de a proteja ceva ce a fost creat de Dumnezeu", a explicat pentr AFP secretarul ungar pentru Mediu, Peter Kaderjak.

Prezentarea acestui plan ecologic constituie o evoluție pentru partidul ultraconservator al lui Viktor Orban, Fidesz, ai cărui membri și-au exprimat adeseori scepticismul față de tezele privind schimbările climatice.

Anul trecut, un ministru ungar a afirmat că militanta suedeză Greta Thunberg este un "copil bolnav", calificând drept "respingătoare" manifestațiile generate de protestul ei.

Presa apropiată de guvern pune în mod regulat sub semnul întrebării legătura dintre activitatea umană și încălzirea fenomenele meteo extreme.

Analistul Institut Nezopont din Budapesta Agoston Mraz arată că "Viktor Orban nu vrea ca schimbările climatice să fie doar un subiect de stânga, nici în Ungaria, nici în Europa".

"El încearcă deci să construiască o politică verde conservatoare de drepta, pentru a putea contrabalansa", a explicat Mraz.

Ungaria s-a opus mult timp obiectivelor Comisiei Europene de a obține neutralitatea carbon până în 2050. S-a raliat însă majorității după ce a obținut o concesie din partea Bruxellesului în ceea ce privește dependența sa de energia nucleară.