Statele Unite au amenințat că impun taxe vamale pe automobilele europene pentru a determina statele bătrânului continent să declanșeze împotriva Iranului procedura de încălcare a acordului nuclear, a anunțat joi ministerul german al Apărării, citat de AFP.

Annegret KarrenbauerFoto: Wikipedia

"Această amenințare există", a declarat ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, într-o conferință de presă la Londra.

Aceasta a fost întrebată despre un articol din Washington Post care afirma că "Trump a amenințat în secret (Parisul, Berlinul și Londra) cu impunerea de taxe vamale de 25% pentru automobilele europene" dacă nu acționează mecanismul de reglementare a diferendelor (MRD) din acordul internațional privind dosarul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015.

Acest pact, semnat între republica islamică și grupul 5+1 (China, SUA, Franța, Regatul Unite, Rusia și Germania), este în pericol după ce Trump l-a denunțat unilateral în 2018, înainte de a restabili sancțiunile economice împotriva Teheranului.

Ca ripostă, Teheranul s-a retras ulterior din mai multe prevederi ale acestui pact, care limitează drastic activitățile nucleare.

Cele trei țări europene au anunțat marți că au declanșat MRD în încercarea de a constrânge Teheranul să revină la aplicarea totală a pactului.